17 Mayıs 2011 Salı

Onların kapısı daima açık
Foto: Onların kapısı daima açık
İSTANBUL- Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) Türkiye seksiyonu, Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası'nın ilk eylemini, Taksim Tramvay Durağında yaptı. Kayıp yakınları, "Onlar bir gün çıkagelecekler, bu yüzden kapımız açıktır daima" dedi.
Taksim Tramvay durağında bir araya gelen kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı. "Kayıpları unutma unutturma" ve "Kayıpları durdurun" yazılı pankartlar açtı. "Hasan Ocak ölümsüzdür", "Katil devlet hesap verecek" ve "Kaybedenler kaybedecek" sloganlarının atıldığı eylemde kayıplar mücadelesinin sembolü Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak konuşma yaptı.
Tehlike devam ediyor
Ocak, gözaltında kaybetmenin insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ifade etti, "Belki bizim yakınlarımız kayıp şimdi. Ama biliyoruz ki asıl kaybedilmek istenen insanlığımız, insanlık değerlerimiz ve umutlarımız" dedi.
Cumartesi Anneleri'nin 27 Mayıs 1995 tarihinde ilk kez Galatasaray Meydanı'nda oturmaya başladıklarında, 21 Mart'ta gözaltına alınan ve ardından öldürülerek Kimsesizler Mezarlığı'na defnedilen Hasan Ocak'ın daha 10 gün önce bulunduğunu ifade eden Maside Ocak şöyle devam etti: "Arjantinli Plaza De Mayo Anneleri, Cumartesi Anneleri ve dünyanın birçok yerinde kayıp aileleri bir yıl sonra 17 Mayıs 1996'da İstanbul'da 1. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı'nda bir araya geldi. Kurultayda mücadelenin sürekliliğini sağlamak üzere ICAD'ın kurulmasına karar verildi. Ve yine bu kurultayda 17-31 Mayıs Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası ilan edildi."
Bugün dünyanın pek çok ülkesinde gözaltında kaybetme saldırısının devam ettiğini dile getiren Maside Ocak, kaybetme politikasının sadece çatışma bölgelerinde değil "Uygarlığın beşiği" olarak gösterilen Avrupa'da da yaşandığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl ETA militanı Jon Anza'nın Fransa devleti tarafından kaçırılarak katledildiğini söyleyen Ocak, "Bu, insanlık için devam eden tehlikeyi göstermektedir" diye konuştu.
Onların kapısı hala açık
Türkiye'de Cumartesi Anneleri'nin mücadelesi ile devletin gözaltında kaybetme politikasında geri adım attığını ancak sonlandırmadığını kaydeden Ocak, "Kaybedenler bilinmesine rağmen haklarında dava açılmadı ve cezalandırılmadılar. Halen suçlular devlet tarafından korunuyorlar. Türkiye devleti halen 'BM Kişilerin Zorla Kaybedilmesine Karşı Sözleşme'yi imzalamadı" dedi.
Yükselen mücadelenin bazı olayları aydınlattığını söyleyen Ocak, kaybedilişinden 30 yıl sonra Cemil Kırbayır'ın devlet güçlerince öldürüldüğünün kabul edildiğini ifade etti. Maside Ocak, ICAD'ın düzenlediği kurultayda bir kayıp yakınının "Onlar, kayıplarımız bir gün çıkagelecekler bu yüzden kapımız açıktır daima, ellerini tutacağız" dediğini hatırlattı ve ekledi: "Kayıp yakınlarının bu çığlığına uyarak diyoruz ki gözaltında kayıpları unutma unutturma."
19 Mayıs'ta Gazi'de olacaklar
Kayıp yakınları 19 Mayıs günü saat 12.30'da Gazi Cemevi önünde toplanarak gözaltında kaybedilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç'un mezarlarında anma düzenleyeceklerini duyurdu.(ETHA)
http://www.atilim.org/haberler/2011/05/17/Onlarin_kapisi_daima_acik_.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder