31 Mayıs 2011 Salı

Londra’da toplu mezarlar açılsın talebi yükseldi
Foto: Londra’da toplu mezarlar açılsın talebi yükseldi
 
LONDRA (30.05.2011)- 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası kapsamında düzenlenen eylemlere devam eden ICAD İngiltere Seksiyonu, 28 Mayıs günü Londra’nın merkezinde bulunan Trafagar Meydanı’nda oturma eylemi yaptı.
Gözaltında kayıp resimlerinin sergilendiği eyleme, Baluch, Kolombiya, İtalya ve Tamilli emekçiler de katıldı. Uluslarararası dayanışmanın güzel bir örneği oluşturulan etkinlikte, dünyanın pek çok ülkesinde açığa çıkmış ya da hala çıkartılmayı bekleyen binlerce toplu mezarın açılması, sorumluların yargılanması talebi yükseldi.
Etkinlikte kitleye dönük olarak gözaltında kayıplar ve kitle mezarları üzerine konuşmalar yapıldı. Etkinlikte konuşan ICAD İngiltere Seksiyonu temsilcisi gözaltında kaybetmenin, emperyalist, gerici ve faşist devletlerin halklara ve onun örgütlü güçlerine uyguladıkları özel bir baskı yöntemi olduğunu belirtti. Gelişen toplumsal muhalefeti bastırmak için her türlü yöntemi kullanan bu devletlerin, muhalifleri kaçırıp öldürdüklerinin altını çizen temsilci, sömürgeci devletlerin de, gelişen ulusal hareketlere yönelik her türlü kirli savaş yöntemini kullandıklarını vurguladı.
Temsilci şöyle devam etti: “Gözaltında kayıp politikasının bir sonucu olan toplu mezarlar güncelliğini korumaktadır. Toplu mezarlar, dünyanın pek çok ülkesinde faşist darbelerin, soykırımların, ulusal özgürlük mücadelelerinin, emperyalist savaş ve işgallerin yaşandığı dönemlerde uygulanan insanlık dışı bir yöntemdir. İnsanları öldürmekle yetinmeyip onları toplu mezarlara gömmek, yok edileni değersizleştirmenin yanı sıra, yapılan katliamı ve katilleri de gizlemenin bir yöntemi olarak kullanılmaktadır... Son yıllarda dünyanın bir çok ülkesinde açığa çıkarılan toplu mezarlar, bu yöntemin ne kadar yaygınca kullanıldığını göstermektedir”.
Gözaltında kaybederek, toplu mezarlara gömmek büyük bir insanlık suçudur diyen temsilci, tüm toplu mezarların açılması ve sorumluların cezalandırılması için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
Barcelona taraftarlarından destek
Bu arada UEFA kupa maçı için Londra’da bulunan Barcelona futbol takımı taraftarlarının aynı yerde maç öncesi gerçekleştirdiği gösteride bir grup taraftar ICAD etkinliğiyle dayanışmada bulundu. ICAD bildirilerini okuyarak, kendi aralarında yaygınlaştıran taraftarlar daha sonra alanda açtıkları “Katolanya İspanya değildir” pankartı ile ilgi çekti.
“Kayıplara Son”, “Toplu Mezarlar Açılsın”, “İnsan Hakları İhlallerine Son” sloganlarının atıldığı etkinlikte, ayrıca İspanyolca kısa bir konuşma yapıldı.

http://www.atilim.org/haberler/2011/05/30/Londra_da_toplu_mezarlar_acilsin_talebi_yukseldi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder