18 Mayıs 2011 Çarşamba

Kayıp yakınları Erdoğan'a seslendi: Çocuklarımızın kemiklerini ver!

ANF
17:11 / 18 Mayıs 2011
MERSİN - Mersin’de MEYA-DER öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kayıp yakını, BDP İl Örgütü binası önünde oturma eylemi yaptı. AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan’ı protesto eden yurttaşlar, savaşın sona ererek, ülkede barışın ve kardeşliğin hakim olmasını talep etti. Kayıp yakınlarının eylemi sırasında yüzlerce çevik kuvvet polisi çevrede teyakkuza geçirildi.

Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’nin (MEYA-DER) çağrısıyla, ellerinde kayıp çocuklarının fotoğraflarıyla bir araya gelen kayıp yakınları, öldürülen çocuklarının ‘kemiklerini’ istedi. Çevik kuvvet polisi, gruplar halinde BDP İl Örgütü binası önündeki eyleme gelen yurttaşların önünde barikat kurdu. Ancak özellikle kadınların ısrarı ve bulundukları yerde oturma eylemi başlatması üzerine polis barikatları kaldırmak zorunda kaldı. Eyleme, Blok Adayı Mersin Bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü ve BDP İl Başkanı Cihan Yılmaz da katılarak, kayıp yakınlarına destek verdi.

Kısa sürede sayısı 600’ü aşan kitle, “Şehit namırın”, “Biji serok Apo”, “PKK’yi yaratan Öcalan’a bin selam”, “Her Kürt gerilla doğar”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Ey Şehit, yolun yolumuzdur”, “PKK halktır, halk burada”, “Katil Erdoğan” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. Emniyet yetkililerinin, slogan atılmaması uyarısına rağmen aynı sloganlar sürdü. Eylemde Kürt halkının 10 temel talebi ve “Çocuklarımızın kemiklerinin bulunmasını, faillerin yargılanmasını, hakikatleri araştırma komisyonu kurulmasını, Kürt sorunun barışçıl ve demokratik çözümünü istiyoruz” yazılı pankartlar açıldı.

AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı protesto ve lanetlemeye dönüşen eylemde, acılı anne ve babalar, kayıp çocuklarına ait fotoğraflar taşıdı. Kayıp yakını bazı kadınlar, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a da tepki gösterdi, beddualar etti. Eylemi izleyen gazetecilere seslenen kayıp yakınlarından Şerife Orhan adlı anne, Türk televizyon ve gazetelerinin yazdığı gibi amaçlarının şov yapmak olmadığını söyledi.

Basından duyarlı davranmasını ve taleplerini duyurmasını isteyen acılı anne Şerife Orhan, tepkisini, “Bizler anneyiz, bu resimlerdekiler de bizim çocuklarımız. Her gün çocuklarımız ölüyor. Sizin de çocuklarınız var mı? Ciğerleriniz yanıyor mu? Benim 2 çocuğum öldürüldü. 1 çocuğum da dağdadır. Biz ne asker, ne polis ne de gerilla ölsün istemiyoruz. Herkese çağrımız var, barışa destek olun. Hiçbir çocuğun annesi ağlamasın. Her birimiz çocuklarımızı toprağa vermişiz. Bizim yüreğimiz yandı, başka annelerin yüreği yanmasın. Eğer gerçek basınsanız Başbakan’a bu taleplerimizi duyurun. Artık yeter! Başbakan Erdoğan’a ve onun eşi Emine Erdoğan’a sesleniyoruz. Bu barış elinin ne zaman tutacaksın? Ölen çocuklarımızın sorumlusu sensin. Eğer bu devlet sorunumuz çözmezse, bizler de artık halk olarak dağa çıkarız” sözleriyle dile getirdi.

Yaklaşık bir saat süren oturma eyleminin ardından, Kürtçe basın açıklaması yapan MEYA-DER Sözcüsü Ali Atsız ise, Mayıs ayının şehitler ayı olduğunu söyledi. Birçok Kürt ve Türk devrimcinin Mayıs ayı içinde yaşamını yitirdiğini belirten Atsız, “Eğer bugün Kürt halkı emin adımlarla özgürlüğü yürüyorsa, bu hiç şüphesiz şehitlerinin sayesindedir” diyen Atsız, “AKP hükümetinin Kürtlere yönelik askeri ve siyasi imha ve inkar politikaları hiç durmadan devam ediyor. AKP’nin uygulamaları, 12 Eylül Askeri Darbe dönemini hatırlatmaktadır. Tüm halkımız, kadın-erkek, genç-yaşlı ve çocuk demeden devletin, AKP’nin ve AKP polisinin terörüne uğramaktadır” diye konuştu.

AKP hükümetine seslenen Ali Atsız, “Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması, çıkarılan kemiklerle ilgili DNA bankası oluşturulması, bulunan kemiklerin DNA bankasına alınmasını talep ediyoruz” dedi. Oturma eylemi ve basın açıklamasının ardından kayıp yakınları, gruplar halinde il binası önünden ayrıldılar.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder