28 Mayıs 2011 Cumartesi

'Kayıp davaları zaman aşımına uğruyor'

ANF
15:01 / 28 Mayıs 2011
AMED - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen oturma eyleminde konuşan İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Serdar Çelebi, 120 haftadır devam eden oturma eylemlerinin hala devlet mekanizmaları tarafından görülmediğini belirterek, 1991 yılı öncesi gerçekleştirilen bütün faili meçhul cinayetler ve kayıp davalarının zaman aşımına uğrayacağını söyledi.

Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 120. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Oturma eylemine, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Nursel Aydoğan ile İHD yönetici ve üyeleri, MEYADER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı. Kayıplar Haftası'na denk gelen oturma eyleminde kayıp yakınları, kaybedilenlerin fotoğraflarıyla alandaki yerlerini aldı. Oturma eylemi öncesinde 1996 yılında Silopi'de kaybedilen Hacı Öztunç'un kaybediliş hikayesi okundu.

Oturma eylemi öncesinde, konuşan İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube Yöneticisi Av. Serdar Çelebi, 120 haftadır devam eden oturma eylemlerinin hala devlet mekanizmaları tarafından görülmediğini belirtti. 1991 yılı öncesinde gerçekleştirilen bütün faili meçhul ve kayıp davalarının zaman aşımına uğradığına dikkat çeken Çelebi, Vedat Aydın davasının bunun en bariz örneği olduğunu dile getirdi. Çelebi, "Burada şu anda bizleri görüntüye alan basın mensuplarının dışında, devlet ajanları da var. Burada devlet ajanları mevcut iken nasıl olurda devlet yıllardır yükselen sesi duymaz?" diye sordu.

Çelebi'nin ardından konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek ise, "Yurtdışından bizlere, 'gelin bunlar için Paris'te oturma eylemi yapalım' diyorlar. Ancak özellikle bölgede yaşanan sorunlar için buradan çözüm çıkabilir ve buradan çözüm gücü geliştirilebilir" dedi. Korucubaşı Hacı Öztunç'un Güçlükonak Katliamı ile ilgili konuşmak istemesinden kaynaklı olarak kaybedildiğini vurgulayan Perinçek, Öztunç'un JİTEM elemanları tarafından sorgulandıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadığını hatırlattı. Konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaptı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder