7 Mayıs 2011 Cumartesi


'Kayıp anneleri Anneler Günü'ne yine buruk giriyor'

ANF
12:28 / 07 Mayıs 2011
AMED - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminin 117. haftasında Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde gözaltına alınarak kaybedilen Mehmet Salim Acar’ın hikayesi anlatıldı. Oturma eyleminde bölgede yaşanan olaylara dikkat çekilerek, annelerin bir Anneler Günü’ne daha buruk girdiği vurgulandı.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 117. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Oturma eylemine aralarında İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı. Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen oturma eyleminde kayıp yakınları çocuklarının fotoğraflarını taşıdı.

ANNELER GÜNÜNE BURUK GİRİYORUZ

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, yarın kutlanacak olan Anneler Günü’ne vurgu yaparak, Kürt annelerinin bir Anneler Günü’ne daha buruk girdiğini söyledi. Kayıp annelerinin 117 haftadır yakınlarının akıbetini öğrenmek için mücadele ettiğini ve umutlarını yitirmediklerini belirten Perinçek, “Ama geldiğimiz noktada annelerin yüreği halen buruk. Buradaki anneler bir Anneler Günü’ne daha böyle giriyorlar. Dağda yaşamını yitiren PKK’linin annesi de, Kastamonu’da yaşamını yitiren polisin annesi buruk giriyor Anneler Günü’ne” diye konuştu.

“Son süreçte yaşanan olaylar da gösteriyor ki, karanlık güçler yine devrededir” diyen Perinçek, “Yine sokaklar hareketli. Askeri operasyonlar son bulmuyor. Anneler yine acı dolu günler yaşıyor. Biz bunun artık son bulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

17 YIL GEÇTİ HALA BİR HABER YOK

Perinçek’in konuşmasının ardından 20 Ağustos 1994 tarihinde Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde pamuk tarlasında sulama yaparken kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından gözaltına alınan Mehmet Salim Acar’ın kaybediliş hikayesini oğlu İhsan Acar anlattı.

Babasının gözaltına alındıktan sonra Bismil İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğünü belirten Acar, şunları söyledi: “O dönemin Bismil Jandarma Komutanı İzzet Yüzbaşı, yaptığımız tüm başvuruları dikkate almayıp, bizleri hep geri çevirdi. Baban için Bismil Savcılığı’na, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığı’na ve Genelkurmay Başkanlığı’na yaptığımız tüm başvurulardan sonuç alamadık. Son çare olarak davayı AİHM’e taşıdık. AİHM’in dostane çözüm için önerdiği 105 bin euroyu da reddettik. Çünkü amacımız babamın akıbetini öğrenmekti. Aradan 17 yıl geçmesine rağmen maalesef halen çaresiz bir bekleyiş içerisindeyiz.”

TANIKLAR ÇIKIP KONUŞSUN

Devlet yetkililerine seslenen Acar, şöyle devam etti: “Devleti yöneten yetkililere seslenmek istiyor; acımıza kulak verin, feryadımızı duyun. Babam ve babam gibi olanların akıbeti gün yüzüne çıkarın ve katillerini de hukuk önüne çıkarmanızı istiyoruz. Bu tür olaylara karışmış, tanık olmuş tüm insanların vicdanlarının sesini dinlemelerini, bildiklerini söylemelerini talep ediyorum. Bu acı bizimle mezara kadar gitmesin. Failler bulunsun istiyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder