31 Mayıs 2011 Salı

'Beni Bul Anne…' çığlığına annelerin gözyaşları düştü!

ANF
21:41 / 31 Mayıs 2011
İSTANBUL - Devletin güvenlik güçlerince gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan kayıpların yakınları tarafından başlatılan fail ve adalet arama mücadelesi bugün 16. yılını geride bıraktı. Yıldönümü vesilesiyle Galatasaray’da düzenlenen anmada, annelerin gözyaşları hakimdi.

Ahmet Kaya’nın aynı isimli şarıksına atfen, ‘Beni Bul Anne’ sloganıyla organize edilen eylemde, bir mezar taşı bile olmayan kayıp yakınları, kardeşlerinin, eşlerinin, yakınlarının mezar taşı şeklinde hazırlanmış resimlerine sarılarak, bir kez daha adalet talebinde bulundu.

Taksim Tranvay Durağı’nda bir araya gelerek ‘Sizi aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz’ yazılı pankart açan kayıp yakınları, Galatasaray’a kadar alkışlarla yürüdü. Meydan’da Ahmet Kaya’nın söz konusu şarkısı sürekli çalarken, duygulu anlar yaşandı. Çok sayıda kurum üyesi ve vatandaşın da destek verdiği eylemde, gözyaşları sel oldu adeta. Hazırlanan ‘Beni Bul Anne’ yazılı tabelanın arkasına dizilen kayıp resimleri, mumlarla aydınlatılırken, her birine birer karanfil bırakıldı.

12 eylül darbesinin ardından başlayan ve Kürdistan’daki savaş yılları boyunca devam eden gözaltında kayıplar meselesi için tam 16 yıldır aynı yerde her cumartesi günü bir araya gelen aileler, o dönemin yetkililerini işaret ederek, gereğinin yapılmasını talep etti.

Yetkililere seslenen kayıp yakınları ise ‘artık yeter, failleri bulun ve yargılayın’ dedi. Tek tek söz alarak duygularını ifade eden kayıp yakınlarından Özgür Gündem gazetesi muhabiriyken gözaltına alınıp öldürülen Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, “Benim oğlum gerçekleri yazıyordu. Benim oğlum gerçekleri yazdığı için öldürüldü. Onun sorumlusu Korkmaz Tahma’dır. Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Doğan Güreş’tir. Şimdi o katil Zaman’da köşe yazıyor. Zaman gazetesi utanmıyor mu? Yaptığı işleri sormuyor mu kendisine. Biz 16 yıldır buradayız, failler bulunana kadar burada olacağız. Tayip Erdoğan çılgın projelerden bahsediyor. Önce Kürdistan’daki çılgınlıkları aydınlatın” diye konuştu.

Kayıp Yakını Mikail Kırbayır ise, “Adalet arayışımız 16. Yılına girdi. Artık yetmiyor mu bu meydanda çektiklerimiz. Bize yakınlarımızın yerini söyleyin. Faillerini yakalayıp yargılayın” diye haykırdı. Eylem sırasında fenalık geçiren Hanife Ana isimli kayıp yakını ise, “16 yıl önce Hasan Ocak’ın ailesinin burada oturmasıyla başladığımız oturma eylemimiz devam edecek. Her şeye rağmen devam edecek. Tek bir kaybın bile failleri yargı önüne çıkmaktan kurtulmayıncaya kadar oturacağız. Utanın be utanın, bari cenazelerini istedik vermediniz, kemiklerini istedik vermediniz. Yiyin be yiyin. Bari kemiklerimizi verin bize” diye konuştu.

Çok sayıda kayıp yakınının duygularını ifade ettiği eylemde, grup adına hazırlanan basın metnini ise, Hayrettin Eren’in ablası İkbal Eren okudu. Eren şunları söyledi: “Bu gördüğünüz resimlerdekileri bir gece vakti yataklarından aldılar, sokaktan aldılar, kucağımızdan aldılar. Gözaltına alınırken tanıkları vardı, sorgudayken tanıkları vardı. Gözaltına alanlar devletin sınırsız desteğiyle hareket eden güvenlik güçleriydi. Kayıp edilen yakınlarımızın akıbetinden sorumlu olanları adalet önüne çıkarmak için bütün yolları denedik, tüm yetkili mercilere başvuru yaptık. Sesimizi duyurmak için 16 yıldır bıkmadan usanmadan, kar kış demeden her hafta bu meydandan yönetenlere seslendik. Sesimizi bütün dünya duydu, ama yönetenler duymazlıktan, görmezlikten geldiler. Gözaltında kaybedilen evlatlarımıza, sevdiklerimize sesleniyoruz, sizi kaybedenler yargılanıncaya kadar, evrensel hukuka göre adalet yerini buluncaya kadar, bir daha kimse gözaltında kaybedilmeyinceye kadar, Galatasaray’da ve meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Sizi aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Eylem açıklamanın ardından sessizce sona erdi.



ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder