14 Mayıs 2011 Cumartesi

Kayıp yakınları Kürt Dil Bayramı'nı kutladı

ANF
12:24 / 14 Mayıs 2011
AMED - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminde, bölge genelinde kutlanan Kürt Dil Bayramı kutlandı. Kürt dili üzerindeki baskıların artık son bulması gerektiğini belirten İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, ayrıca siyasi partilerin seçim meydanlarında içi boş tartışmalara imza attığını ve halkın önemli sorunlarıyla ilgilenmediklerini söyledi.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 118. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Oturma eylemine aralarında İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı.

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, içinde bulunduğumuz haftanın Kürt Dil Bayramı olduğunu vurgulayarak, bu nedenle konuşmasını Kürtçe yapacağını belirtti. Yıllar boyu Kürt dili üzerinde ciddi baskıların yaşandığını ve bu baskıların halen devam ettiğini dile getiren Bilici, Kürt halkının halen özgürce dilini kullanıp geliştiremediğini söyledi. Bu vesileyle Kürt Dil Bayramını kutladıklarını ifade eden Bilici, tüm dillerin özgürce konuşulduğu bir dünya umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra yaşanan faili meçhul cinayetler ve yargısız infazlara değinen Bilici, bir ölüm olayının daha faili meçhul bırakılmak istendiğini dile getirdi. Bismil’de katledilen Halil İbrahim Oruç’un soruşturma dosyasına gizlilik kararı konulduğunu kaydeden Bilici, bu durumun soruşturmanın selameti açısından sorun teşkil edeceğini ifade etti. Beklentilerinin geçmişte yaşanan faili meçhul cinayetlerin faillerinin ortaya çıkarılmasıyken, bir cinayetin daha faili meçhul kalmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Bilici, insan hakları savunucuları olarak dosyanın takipçisi olacaklarını kaydetti.

İçinde bulunduğumuz seçim sürecinde siyasi partilerin ve liderlerinin miting meydanlarındaki söylemlerini eleştiren Bilici, şöyle devam etti: “AKP, CHP ve MHP’nin miting meydanlarında sarf ettikleri sözlere bakın. Birbirlerinin açıklarını, kirliliklerini dile getirmekten başka bir şey yapmıyorlar. Bu halkın, siyasilerden beklentileri var. Bu ülkede yaşanan çok önemli sorunlar var. Bunlardan en önemlisi de Kürt sorunudur. Ancak siyasi liderler bu sorunları görmezden geliyor. Vaatleri arasında halkın sorunlarını çözecek hiçbir proje yok. Bu nedenle bahsettiğimiz bu siyasi partileri huzurlarınızda kınıyorum.”

Bilici’nin konuşmasının ardından 26 Eylül 1996 tarihinde Diyarbakır’da JİTEM elemanları tarafından kaçırılarak kaybedilen ve bir daha kendisinden haber alınamayan Fahri Balyeci’nin kaybediliş hikayesi anlatıldı. Kayıp yakınları, yapılan konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

ANF NEWS AGENCY

http://www.firatnews.org/index.php?rupel=nuce&nuceID=42880

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder