30 Nisan 2011 Cumartesi



Kayıp yakınlarından Şerko Maerifi için acil çağrı

ANF
13:23 / 30 Nisan 2011
AMED - Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınları her hafta düzenledikleri "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde, İran’da her an idam edilme tehlikesi altında olan Kürt siyasi tutuklu Şerko Maerifi için acil çağrı yaptı. Uluslar arası kuruluşları harekete geçmeye çağıran İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, "Yanı başımızdaki İran'da bir insanlık trajedisi yaşanmaktadır. Ancak tüm dünya bu insanlık ayıbına sessiz kalmaktadır. 1 Mayıs günü yine bir Kürt genci idam edilecek. Bu vahşete daha ne kadar sessiz kalacağız? dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 116. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Oturma eylemine aralarında İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı.

Kayıpların fotoğraflarının taşındığı oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, yıllardır kayıpların akıbetinin ortaya çıkması için mücadele verdiklerini, ancak tüm girişimlere rağmen devletin ve AKP hükümetinin bu konuda bir adım atmadığını söyledi.

İran’da 1 Mayıs günü idam edileceği söylenen Şerko Maerifi’nin durumuna da dikkat çeken Bilici, “Yanı başımızdaki İran’da bir insanlık trajedisi yaşanmaktadır. Bu ülkede her gün insanlar idam edilmektedir. Ancak tüm dünya bu insanlık ayıbına sessiz kalmaktadır. 1 Mayıs günü yine bir Kürt genci idam edilecek. Bu vahşete daha ne kadar sessiz kalacağız? Bunlara artık bir dur demenin zamanı gelmiştir” dedi.

‘DURDURUN BU İDAMLARI’

Uluslar arası güçler ve sivil toplum örgütlerine de çağrıda bulunan Bilici, şunları söyledi: “Biz daha önce yaşanan bu idamları protesto etmek için bir çok ülkenin büyükelçiliklerine ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına mektup gönderdik. O dönem gerçekleştirdiğimiz tepkiler sonucu bazı idam kararları ertelendi. Ancak bu sorun ortadan kalkmış değil. Adında İslam sözcüğü bulunan bir devlet, bu isminin tam tersi uygulamalara imza atmaktadır. Bizler insan hakları savunucuları olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve diğer ülkelerin yönetimlerine ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına tekrar çağrıda bulunmak istiyoruz. Artık yeter, bu insanlık ayıbı karşısında bir şeyler yapın. Durdurun bu idamları.”

KÜRT SORUNU OPERASYONLARLA ÇÖZEMEZSİNİZ’

Konuşmasının devamında bölge genelinde yürütülen gözaltı operasyonları ve kırsal alanda yürütülen askeri operasyonlara değinen Bilici, “Tüm ısrarlı söylemlerimize rağmen devlet operasyonları sürdürmekten vazgeçmiyor. Birçok ilde onlarca Kürt siyasetçi gözaltına alınarak tutuklanıyor. Yine daha iki gün önce Dersim’de 7 PKK militanı yaşamını yitirdi. Bu devlet, bu iktidar sorunu çözümsüzlüğe sürüklemeye devam ediyor. 30 yıl boyunca bu yöntemleri denediniz, sonuç alınamayacağını kendiniz de gördünüz. Ancak halen aynı yöntemlerle sorunu çözmeye uğraşıyorsunuz. Kürt sorununu siyasi ve askeri operasyonlarla çözemezsiniz. Artık bunu anlayın ve bundan vazgeçin” diye konuştu.

Bilici’nin konuşmasından sonra İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 22 Mayıs 1998 tarihinde Diyarbakır’da evinden ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Eğitmiş’in kaybediliş hikayesini anlattı. Konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder