1 Nisan 2011 Cuma

Arjantin'de işkenceci generale ömür boyu hapis

ANF
10:51 / 01 Nisan 2011
BUENOS AİRES - Arjantin’de, askeri dikta rejimi döneminde gizli bir gözaltı merkezinden sorumlu eski General Eduardo Cabanillas ömür boyu hapse mahkum edildi.

General Cabanillas, 1977-1983 yılları arasında Buenos Aires’teki Automotores Orletti gizli gözaltı merkezinden sorumluydu. Gözaltı merkezinde, kaçırılarak işkencelerden geçirilen sol muhaliflerden en az 200’ü katledildi. Katledilenlerin çoğu, Şili, Bolivya, Peru ve Kübalı sol muhaliflerdi.

Askeri dikta rejimi döneminde onbinlerce Arjantinli muhalif solcu ordu denetimindeki gizli merkezlerde işkencelerden geçirildi, binlercesi katledildi. Söz konusu suçlar, askeri rejimin muhalifleri bastırmak için gerçekleştirdiği Condor Operasyonunun bir parçası olarak yapıldı. Condor Operasyonu 1975 yılında Brezilya, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay askeri rejimlerinin işbirliğinde gerçekleştirildi. Operasyon çerçevesinde söz konusu ülkeler tarafından oluşturulan özel kontra birlikleri, sınırları aşarak solcu muhalifleri katlediyordu.

General Cabanillas, Buenos Aires mahkemesi tarafından, adam kaçırma, işkence yapma, öldürme ve kaybettirme yanı sıra insanlığa karşı suçtan da suçlu bulunarak ömür boyu hapse mahkum edildi. Aynı davada yargılanan eski istihbarat ajanları Honorio Martinez ve Eduardo Ruffo 25’er yıl, eski askeri istihbarat elemanı Raul Guglielminetti ise 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Baba ve annesi Automotores Orletti gizli merkezinde işkenceden geçirilen Macarena Gelman verilen cezaları memnuniyetle karşıladı. Gelman, “Çok ihtiyaç duyduğumuz adaletin birazı yerine gelmiş oldu” dedi.

Gelman’ın babası Marcelo Gelman söz konusu gizli merkezde işkence ile katledilerek, cesedi çimento dolu bir tulum içinde nehire atılmıştı. Annesi Maria Claudia Garcia ise tecavüz sonucu hamile kalmış, Uruguay’a gönderilerek kaybettirilmişti. Gözaltı sürecinde doğan Macarena Gelman Uruguaylı bir polis tarafından büyütüldü. Gerçek kimliğini ise ancak 2000 yılında keşfetti.

Arjantin kirli savaş döneminde binlerce kadın tutuklu tecavüz edilerek, çocuk doğurduktan sonra kaybettirildi. Çocuklar ise ya asker ve polislere evlatlık olarak verildi, yada para karşılığında batılılara satıldı. Arjantin kirli savaşıyla hesaplaşırken, kayıp çocukların akıbetini de araştırıyor. Bunun için özel DNA bankası oluşturulmuş durumda.

Arjantin’de askeri rejimin hüküm sürdüğü, ülkenin kirli savaşı olarak bilinen 1977-1983 yılları arasında 30 bine aşkın insan öldürüldü, yada kaybettirildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder