23 Nisan 2011 Cumartesi

Kayıp yakınları: Failler bulunsaydı İbrahim ölmezdi

ANF
13:03 / 23 Nisan 2011
AMED - İHD ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminin 115. Haftasında konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, son günlerde yaşanan şiddet olaylarının tek sorumlusunun devlet olduğunu belirterek, “Bir kez daha tekrarlıyoruz; şiddetle bastırmayla bir yere varamazsınız. Polis tarafından öldürülen Aydın Erdem, Mahsum Karaoğlan, Mehmet Uytun’un failleri ortaya çıksaydı bugün İbrahim’i kaybetmemiş olacaktık. Ama maalesef katillerin üzerine gidilmiyor. İktidar güvenlik güçlerinin arkasında durarak onları savunuyor” diye konuştu.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi, 115. haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Oturma eylemine aralarında İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı.

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, YSK’nın bağımsız adaylara ilişkin veto kararı sonrası yaşanan olaylara değinerek, “Kürtler için legal siyaset yapmanın ne kadar zor olduğu bir kez daha ortaya çıktı. HEP’ten bu yana Kürtlerin yaşanan sorunları demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözme istemi şiddetle, kanla bastırıldı. Ancak Kürtler ısrarla demokratik siyasetten uzaklaşmadan legal alanda siyaset yapmayı sürdürdüler. DEP döneminde bu halkın temsilcilerini Meclis’ten atarak cezaevin koydular. Bu dönemde de ‘sizler siyaset yapamazsınız’ denilerek, onları seçime sokmamak için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Ancak, hukuk dışı, faşist, antidemokratik uygulamaların halkın iradesinin önüne geçemeyeceğinin bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Bilici şunları söyledi: “Son üç gündür sorunların demokratik bir şekilde çözümü için mücadele verildi ve yanlıştan dönüldü. Ancak yine bir can verdik. Ayrıca yüzlerce insan yaralandı ve gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı sorunların şiddetle çözülemeyeceğini söylüyor. Doğrudur, biz de insan hakları savucuları olarak, Kürtler olarak sorunun şiddetle çözülemeyeceğini ısrarla söylüyoruz. Bunu her fırsatta söyleyen Kürtlerdir ve nitekim şiddete uğrayan da Kürtlerdir. Bunu söyledikleri için her türlü antidemokratik uygulamaya maruz kalıyorlar.”

ŞİDDETLE, BASTIRMAYLA BİR YERE VARAMAZSINIZ

Bölgede son günlerde polisin halka yönelik gerçekleştirdiği saldırıları kınadıklarını ifade eden Bilici konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler yıllardır faili meçhul cinayetler, yargısız infazlar ortaya çıksın diye mücadele ediyoruz ama her gün bunlara yeni birisi ekleniyor. Bir kez daha tekrarlıyoruz; şiddetle bastırmayla bir yere varamazsınız. Polis tarafından öldürülen Aydın Erdem, Mahsum Karaoğlan, Mehmet Uytun’un failleri ortaya çıksaydı bugün İbrahim’i kaybetmemiş olacaktık. Ama maalesef hiçbir hesap sorulmuyor ve katillerin üzerine gidilmiyor. İktidar güvenlik güçlerinin arkasında durarak onları savunuyor. Son günlerde yaşanan olayların sorumlusu devlettir, Başbakan’dır İçişleri Bakanı’dır. Buradan tekrar çağrıda bulunuyoruz; bu şiddeti yapanlardan bir an önce hesap sorulsun, İbrahim’in failleri ortaya çıkarılsın. Bu yapılmazsa, bir dahaki toplumsal gösteride sıranın kime geleceğini bilemiyoruz. Bu nedenle bunun hesabının sorulması gerekiyor.”

ARTIK DURDURUN BU ÖLÜMLERİ

Maraş’ın Pazarcık İlçesi kırsalında meydana gelen çatışmada yaşamını yitiren HPG’lilere de değinen Bilici, “Bakın yine kentimize bir cenaze geliyor. Geçen hafta bugün yine bir cenaze daha kaldırdık. Bu coğrafyaya her gün bir cenaze gönderiliyor. Her hafta bir cenaze merasimi yapılıyor bu kentte. Evet, biz de Cumhurbaşkanı gibi şiddetle bir şeyin çözülemeyeceğini söylüyoruz ama bu şiddeti uygulayan bizzat devlettir. Artık insanlarımızın ölümüne bir son verin, durdurun bu ölümleri” diye konuştu.

Bilicinin konuşmasının ardından 1994 yılında Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde gözaltına alınarak katledilen M. Zeki Aksoy’un hikayesini kardeşi Mahsum Aksoy tarafından anlatıldı. Ardından Aksoy’un annesi Sultan Aksoy da o dönem yaşadıklarını ve tanıklıklarını anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder