2 Nisan 2011 Cumartesi

Nisan 02, 2011   23:04

Kayıp yakınları '28 Mart katliamı'nı andı

ANF
13:38 / 02 Nisan 2011
AMED - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eyleminde bu hafta 28 Mart 2006 tarihinde Diyarbakır’da meydana gelen olaylarda polis kurşunuyla yaşamını yitirenler anıldı. Anmada konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, katliamın Başbakan’ın talimatıyla yapıldığını belirterek, katliamın sorumlularının bir an önce yargı önüne çıkarılmasını istedi.

İHD ve kayıp yakınlarının, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenledikleri oturma eylemi 112. haftasında devam etti. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınları bu hafta 28 Mart 2006 tarihinde Diyarbakır’da meydana gelen ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda polis kurşunuyla yaşamını yitirenleri andı. Oturma eylemine 28 Mart olaylarında yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra İHD üye ve yöneticileri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri, Koşuyolu Parkı’nda kurulan Demokratik Çözüm Çadırı’nda nöbette olan çok sayıda kişi ve kayıp yakınları katıldı. Kayıpların ismi ve fotoğraflarının yer aldığı pankart ile “Devlet, faili devlet olan cinayetleri gizlemeye devam ediyor”, “JİTEM tetikçilerini kurucularını yargılamamak suça ortak olmak demektir” yazılı dövizlerin açıldığı eylemde ayrıca 28 Mart olaylarında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.

“BAŞBAKAN’IN TALİMATIYLA KATLİAM YAPILDI”

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, 28 Mart 2006’da yaşanan olayları hatırlatarak, “Hepinizin bildiği gibi, meydana gelen bir çatışmada yaşamını yitiren PKK militanlarının cenazelerinin kente gelmesinin ardından patlak veren olaylarda 7’si çocuk 10 kişi yaşamanı yitirdi. Daha sonra çevre illere de yayılan olaylar, Başbakan Erdoğan’ın ‘kadın da olsa, çocuk da olsa gereği yapılacaktır’ talimatının ardından gerçekleşti. Erdoğan bu talimatı vererek açık bir katliama zemin hazırladı” diye konuştu.

“FAİLLER ORTAYA ÇIKMADIKÇA SORUMLU SİZSİNİZ”

O dönem yaşanan katliamın üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen faillerinin yargı önüne çıkarılmadığını vurgulayan Bilici, “Buradan tekrar sesleniyoruz. Yaptığınız bu katliamın sorumlularını ortaya çıkarın ve failleri yargılayın. Bunların faillerinin ortaya çıkarmadığınız, yargılamadığınız sürece bunun sorumlusu siz olarak kalacaksınız” dedi.

“O GÜNDEN BUGÜNE ZİHNİYET DEĞİŞMEDİ”

Aradan geçen zamana rağmen devletin ve güvenlik güçlerinin zihniyetinin değişmediğine dikkat çeken Bilici, “Son olarak sivil itaatsizlik eylemleriyle seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlarımıza yönelik polisin aşırı güç kullanması, açılan demokratik çözüm çadırlarına yapılan saldırılar zihniyetin halen değişmediğinin açık bir göstergesidir” diye belirtti.

AKP hükümetine seslenen Bilici, “Devlet olarak böylesi saldırılar gerçekleştireceğinize, geçmişte yaşanan karanlık olayların faillerinin ortaya çıkarılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurun. Bu komisyonu kurun ve yaşanan bunca olayın faillerini ortaya çıkarın” dedi.

DUYGULU ANLAR YAŞANDI

Bilicinin konuşmasının ardından İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, katliamda yaşamını yitiren Halit Söğüt (78), Mehmet Akbulut (18), Abdullah Duran (10), Mehmet Işıkçı (20), Tarık Ataykaya (23), Mahsum Mızrak (17), Mustafa Eryılmaz (22), Emrah Fidan (18), Enes Ata (7) ve İlyas Aktaş’ın (24) yaşamını yitirişlerinin hikayesini anlattı. Yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunduğu sırada oturma eylemine katılanların duygulu anlar yaşadığı görüldü. Yapılan konuşmaların ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder