11 Şubat 2012 Cumartesi

Kayıp yakınları: Tüm hükümetlere yazıklar olsun
ANF
13:06 / 11 Şubat 2012

Amed - İHD ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, “Şimdiye kadar şimdiki hükümet dahil olmak üzere hiçbir hükümet, irade gösterip faillerin üzerine gitmedi. Mevcut olan hükümetin döneminde yapılan faili meçhul cinayetler de dahil olmak üzere hepsinin üstü örtülüyor. Biz bundan sonra sadece tüm bu hükümetlere yazıklar olsun diyoruz. Eğer siz bir sivilin katilini bulamıyorsanız yazıklar olsun size” diye konuştu.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eylemi 157'inci haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınlarının katıldığı eyleme bu hafta Diyarbakır Tabip Odası yöneticileri katılarak destek verdi. Faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındığı eylemde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, son zamanlarda kayıp ve faili meçhul cinayetlere ilişkin gerçek dışı ve bilimsellikten uzak açıklamaların yapıldığına vurgu yaparak, “Son zamanlarda kayıpların failleri konusunda farklı yönlendirmeler yapılmak isteniyor. Biz bu açıklamaların hiçbirine itibar etmiyor ve bunların art niyetli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu konularda açıklama yapanlardan bundan vazgeçmelerini bekliyoruz” dedi.

Yıllardır kayıpların bulunması için çaba içerisinde olduklarını vurgulayan Bilici, şunları söyledi: “Ama maalesef şimdiye kadar şimdiki hükümet dahil olmak üzere hiçbir hükümet, irade gösterip bunların üzerine gitmedi. Bugüne kadar hiçbir kaybın bulunması için çaba göstermedi. Mevcut olan hükümetin döneminde yapılan faili meçhul cinayetler de dahil olmak üzere hepsinin üstü örtülüyor. Üzerine giden insanlar hakkında da soruşturmalar açılıyor. Biz bundan sonra artık sadece bu hükümet de dahil olmak üzere tüm hükümetlere yazıklar olsun diyoruz. Eğer siz bir sivilin katilini bulamıyorsanız yazıklar olsun size. Artık sizler bu yaşananlara ortaksınız. Şimdiye kadar hiç kimsenin faili ortaya çıkarılmamıştır. Biz bazı kayıpları bulduk ancak, bunları kaybedenler hakkında herhangi bir işlem yapılmış değildir.”

Suriye’de yaşanan olaylara değinen bilici, Suriye hükümetinin gerçekleştirdiği katliamlardan vazgeçmesini istedi.

HAKİKATLERİ ARAŞATIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Bilici’nin ardından eyleme katılarak destek veren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şemsettin Koç, kayıp yakınlarının mücadelelerini selamladığını ifade eden Koç, “Yakınlarını kaybeden analar, bacılar, çocuklar, birçok zorluğa rağmen kayıpların bulunması için yılmadan mücadelelerini sürdürmeye devam etti. Ama maalesef bugüne kadar bir ilerleme sağlanmadı. Bu kayıpların ortaya çıkması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu’nun kurulması gerekir” dedi.

Türkiye’de demokratik zeminin kurulması için, adaletin sağlanması gerektiğini ifade eden Koç, bu ülkede katliamların halen devam ettiğini, son olarak Roboski’de bunun açığa çıktığını dile getirdi. Koç, “Barış ortamını yakalamak istiyorsak, mutlaka geçmişle yüzleşmemiz gerekiyor. Sorunlarla yüzleşmeden hiçbir şeyi çözme şansımız olamayacaktır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde 27 Haziran 1994 yılında dükkanından çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Nurettin Çur’un kaybediliş hikayesini ağabeyi Musa Çur, anlattı. Konuşması sırasında duygulu anlar yaşayan Çur, yaptıkları tüm girişimlere rağmen kardeşinden bir daha haber alınamadığını söyledi.

Kayıp yakınları daha sonra 5 dakikalık oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder