5 Şubat 2012 Pazar

Kayıp yakınları: AKP'li vekiller gerçeğin üstünü örtüyor
ANF
13:50 / 28 Ocak 2012

Amed - İHD ve Kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemi Diyarbakır ve Batman'da devam etti. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, 23 kişiye ait kemiğin çıktığı İçkale'deki JİTEM merkezinde yapılan kazılara getirilen gizlilik kararına ve AKP’li milletvekillerinin kemiklerin ait olduğu döneme ilişkin yaptıkları açıklamalara tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eylemi 155'incisi haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınlarının katıldığı eylemde, faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Oturma eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Şırnak ve Diyarbakır'da yapılan kazılara ve çıkan insan kemiklerine dikkat çekerek, o dönemlerde insanlık suçlunu işleyenlerin belli olmasına rağmen her hangi bir adımın atılmadığını söyledi. AKP hükümetinin faillerin bulunup yargılanması için samimi bir tutum içine girmediğini belirten Bilici, toplu mezarlara getirilen gizlilik kararına tepki gösterdi.

AKP Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Galip Ensarioğlu’nun kemiklerin çok eski döneme ait veya heyelan sonucu ölenlere ait olabileceği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Bilici, “JİTEM merkez üssünde ortaya çıkan kemikler için soruşturmaya gizlilik kararı verildi. Kemiklerin hangi döneme ait olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmiyor. Ancak AKP’li milletvekilleri çıkıp heyelan sonucu veya İstiklal Mahkemeleri döneminde asılanlara ait olduğunu beyan ediyorlar. Siz nereden biliyorsunuz bunları? Siz bu konuda uzman mısınız? Sizler kalkıp bu tarz açıklamalar yapacağınıza, hükümetinize bu kayıpları bulması yönünde baskı yapın, bu kayıpların faillerinin yakalanması konusunda çalışın” dedi.

AKP'li milletvekillerinin söz konusu açıklamalarını, "gerçeğin üstünü örtme" çabası olarak değerlendiren Bilici, AKP'nin samimiyetten yoksun olduğunu söyledi.

Bilici’nin ardından eyleme katılarak destek veren Belediye İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan, bir konuşma yaptı. Sendika olarak her zaman kayıp yakınlarının yanında olduklarını belirten Perişan, devletin kayıpların akıbetini açıklaması gerektiğini söyledi.

GÜÇLÜKONAK’TAKİ TOPLU MEZARIN HİKAYESİ

Konuşmaların ardından İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 1993 yılında Şırnak'ın Güçlükonak İlçesi'nde gözaltına alınarak kaybedilen ve geçtiğimiz günlerde Yağızoymak Köyü'nde yapılan kazı sonucunda toplu mezarlarına ulaşılan Ömer Çetin, Beşir Başkak, Abdulllah Güler'in gözaltı, infaz ve yargı süreçlerini anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

BATMAN

Batman'da ise, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi Gülistan Caddesi'nde yapıldı. Eyleme İHD yöneticileri ve kayıp yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan İHD Batman Şube Yöneticisi Nihat Ekinci, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemini failler bulunup yargılanana kadar sürdüreceklerini söyledi. Bölgede, 90'lı yıllarında bir vahşetin yaşatıldığını belirten Ekinci, "90'lı yıllarda insanlar ölüm kuyularına atıldı. Şimdi ise o kuyulardan çıkartılıyorlar. Ama bu yaşananlar Türkiye'nin gerçekliğinden başka bir şey değil" diyerek işlenen cinayetlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istedi.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder