23 Şubat 2012 Perşembe

Ayhan Efeoğlu dosyası ‘git-gel’ oldu!
ANF
17:02 / 22 Şubat 2012

İstanbul - Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, 135 gün hiçbir işlem yapmadan beklettiği dosyayı "olay örgütlü faaliyet" diyerek İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, 135 gün hiçbir işlem yapmadan beklettiği dosyayı "olay örgütlü faaliyet" diyerek İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Hukuki süreci yürüten Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Taylan Tanay, 6 Ekim 2012 tarihinde zamanaşımı süresinin dolma ihtimali bulunduğunu belirterek, "Genel savcılık, dosyayı özel yetkili savcılığa göndermek için neden 135 gün bekledi?" diye sordu.

Eski Özel Harekat Polisi Ayhan Çarkın'ın Ayhan Efeoğlu'nun cenazesini Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'nde gördüğünü söylemesinin ardından Efeoğlu ailesinin avukatları, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ile başvuruda bulunmuştu. Ancak, özel yetkili savcılık, Efeoğlu'nun kaybolmasının örgütlü suç kapsamında olmadığını savunarak görevsizlik kararı vermişti.

Görevsizlik kararı ile dosyanın gönderildiği Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya üzerindeki incelemesini tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrenciyken 1992 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Ayhan Efeoğlu ile ilgili dosyayı 135 gün inceleyen Şişli Savcılığı, Çarkın ile birlikte 14 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma dosyası ile ilgili görevsizlik kararı verdi.

Söz konusu soruşturmanın örgütlü suça bakan özel yetkili savcılık tarafından yürütülmesi gerektiğini belirten Şişli Savcılığı, Efeoğlu dosyasındaki şüphelilerle ilgili özel yetkili savcılığın soruşturma safhasında Ergenekon Terör Örgütü kapsamında dinleme kararı alındığını belirtti.

Şişli Savcılığı'nın kararında, "Her ne kadar Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca eylemin CMK 250. Maddesi kapsamında kalmadığı belirtilerek görevsizlik kararı verilmiş ise de, iddia edilen örgüt üyeliği yönünden herhangi bir kararın verildiğine dair dosyanın incelenmesinde bilgi bulunmadığı, bir kısım şüpheliler hakkında Ergenekon/Susurluk Terör Örgütü üyeliklerinden soruşturma açıldığının basına yansıması ile bilindiği, şüpheliler hakkında yukarıda adı geçen mağdurlar yönünden örgüt tarafından öldürülme eylemine yönelik karar verilmesi gerekmektedir" denildi.

'135 GÜNDÜR HİÇBİR İŞLEM YAPILMADI'

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Taylan Tanay, dosyayı 135 gün elinde bulunduran Şişli Savcılığı'nın soruşturmaya ilişkin hiçbir işlem yapmadığını belirtti, "Ankara'daki faili meçhuller ile ilgili soruşturmada kimi işlemler yapılıyor. Ancak İstanbul'da aylardır hiçbir işlem yapılmadı" dedi.

Dosyanın özel yetkili savcılığa gönderilmesini "olumlu" bulduklarını söyleyen Tanay, "Ancak savcılık, neden 135 gün işlem yapmadan bekledi? 135 gün önce de, dosyanın özel yetkili savcılığa gönderilmesi için gerekli gerekçeler ortadaydı. Bundan sonraki beklentimiz, soruşturmanın hızlı bir biçimde sürdürülmesi" diye konuştu.

Özel yetkili savcılık, "görevsizlik" kararında ısrar ederse, dosya, Yargıtay'a gönderilecek. Dosyaya hangi savcılığın bakacağına Yargıtay karar verecek.

Ayhan Efeoğlu, 6 Ekim 1992 tarihinde gözaltına alındığı için zaman aşımının 6 Ekim 2012 tarihinde dolma ihtimali bulunuyor. Avukatlar bu nedenle sürecin hızlandırılmasını istiyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder