12 Eylül 2010 Pazar

Nijeryali göçmen Stanley Chima’nın ölümünden Alman devleti sorumludur!






Nijeryali göçmen Stanley Chima’nın ölümünden Alman devleti sorumludur!
Irkçılığın yasaları ve uygulamalarıyla bir devlet politikası olduğu, devletin önemli mevkilerinde oturan Sarrazin gibi ırkçı politikacıların her gün göçmen düşmanlığı yayarak göçmenlere saldırılara zemin hazırladığı Almanya’da, ırkçı saldırılar ve uygulamalar sıkça can almaya devam ediyor. Göçmenlerin iş ve ev ararken, devlet dairelerinde vb. yaşamın her alanında uğradıkları ırkçı, ayrımcı uygulamaların yanı sıra, her gün göçmenler ya sokaklarda saldırıya uğruyor, ya da işyerleri, evleri kundaklanıyor. Potansiyel suçlu muamelesi gören göçmenler, yıllardır yaşadıkları Almanya’da sıkça polis tarafından durdurularak aramalara tabii tutuluyor, tartaklanıyor, haksız yere gözaltına alınıyorlar. Polis karakollarında, cezaevlerinde yaşanan şüpheli göçmen ölümleri, sıkça sokakta da yaşanıyor.
Son günlerde bu “şüpheli” ölümlere bir yenisi daha eklendi. Almanya’da yaşayan Nijeryali göçmen Stanley Chima, 29 Ağustos 2010 gecesi sivil polisler tarafından durdurulduktan kısa bir süre sonra sokak ortasında ölü bulundu.
Stanley Chima nasıl öldü?
Almanya’da yaşayan Stanley Chima, 39 yaşında, evli ve iki çocuk babasıydı. 29 Ağustos günü kullandığı eşine ait araba Berlin’in Britz semtinde direksiyonda telefonla konuştuğu gerekçesiyle saat 23.50 civarında sivil polisler tarafından durdurulur ve kimlik kontrolüne tabii tutulur. Polisin Chima’yı durdurduğu esnada telefonda konuştuğu tanık, polisin Chima’ya karşı sert tavrını ve bağırmasını duyar. Chima’nın kullandığı arabanın çalındığını iddia eden polis ile Chima arasında süren tartışma esnasında telefon kapanır. Tanık, daha sonra tekrar Chima’yı arar, ancak telefon cevap vermez. Chima, olaydan kısa süre sonra iki otobüs durağı ötede ara bir yolda ölü olarak bulunur.
Stanley Chima’nın ölümünden polis sorumludur!
Basına yansıyan bilgiye göre polis, Chima’nın yaşanan tartışma esnasında birden kaçmaya başladığına dair tutunak tutar. Chima’nın neden kaçmaya çalıştığının belirsizliği bir yana, Chima kaçmaya başladıktan sonra polisin ne yaptığına dair herhangi bir bilginin tutanakta yer almadığı belirtilmekte. Bütün bunlar, Chima’nın ölümünde polisin sorumluluğunu göstermektedir.
Chima’nın ölümünden, son dönemde Nazi düşünceleriyle Sarrazin’de ifadesini bulan, göçmenlere, mültecilere yönelik ırkçı ve ayrımcı politikalarıyla, saldırılarıyla Alman devleti sorumludur.
AGİF, Chima’nın ölümüyle ilgili gerçeklerin  açıklığa kavuşturulmasını ve sorumluların derhal yargılanmasını talep etmektedir.
AGİF olarak, yerli ve göçmen işçi ve emekçileri, Alman devletinin ırkçı, ayrımcı politika ve uygulamalarına karşı birlikte mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

AGİF
Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu
09.09.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder