18 Eylül 2010 Cumartesi

Cumartesi Anneleri: Katillerin kol gezdiği ülkede adalet olmaz

Cumartesi Anneleri: Katillerin kol gezdiği ülkede adalet olmaz

ANF
11:55 / 18 Eylül 2010
İSTANBUL - Yakınlarını gözaltında ya da faili meçhul şekilde yitirenlerin yakınlarının Galatasaray’da her hafta cumartesi günü düzenledikleri oturma eyleminde, kayıp yakınları, faillerin kol gezdiği ve katillerin cezalandırılmadığı bir ülkede adaletten söz edilemeyeceği ifade edildi.

Galatasaray Lisesi önünde 286. Kez bir araya gelen kayıp yakınları, “Failler belli kayıplar nerede” yazılı pankart ve gözaltında kaybedilenlerin resimlerini taşıyan Cumartesi İnsanları, bu hafta, 91’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İbrahim Gündem’in akıbetini sordu.

Grup adına bu haftaki basın metnini okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, Başbakan ve komutanların, failleri bulup cezalandırmak yerine insan hakları savunucularını hedef gösterdiğini belirterek, “Gözaltında kaybetmenin, yargısız infazların devlet politikası olarak uygulandığı bir coğrafyada gerçeklerle yüzleşmek için oturuyoruz. Muktedirlerin unutmayı dayattıkları bir coğrafyada ısrarla hatırlamak için oturuyoruz” diye konuştu.

26 Eylül 1991’de gece saatlerinde Üsteğmen Kenan Şahin komutasındaki bir cemse askerin Gündem ailesinin Sarıerik köyündeki evlerine baskın düzenleyerek İbrahim Gündem’i gözaltına aldığını ve ondan sonra kendisinden haber alınamadığını aktaran Boğa, o dönem ailenin Hazro savcılığına ve diğer tüm yetkili kurumlara yaptığı başvuruların sonuçsuz bırakıldığın ifade etti.

Bir cami hocasının Gündem’i ağır yaralı halde karakolda gördüğüne dair o dönem yazılı beyanda bulunduğunu hatırlatan Boğa, “Gündem’in annesi Meryem, eşi Sultan ve 9 çocuğu İbrahim bir gün dönecek diye bekliyorlar. İbrahim’in kaybedilmesinde dönemin Hazro Karakol Kamutanı Kemal Şahin’i, OHAL Valisi Necati Çetinkaya’yı Hazro Savcısı’nı Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’i, Başbakan Mesut Yılmaz’ı, İnsan Hakları sorumlusu Mehmet Kahraman’ı ve diğer asker ve bürokratların sorumlu olduğunu hatırlatıyor, yargılanmalarını talep ediyoruz. Sayın başbakan, siz parlamenterler, siz bürokratlar, siz yargı mensupları, kayıplarımızın faillerinin elini kolunu sallayarak ortada dolaştığı bir ülkede adaletin, hukukun işlediğinden nasıl söz edebilirsiniz?” diyerek konuşmasını tamamladı.

Eylemin bu haftaki ayağında faili meçhule kurban giden çok sayıda Ermeni aydınının da resimleri taşındı. Eylem, açıklamanın ardından sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder