5 Eylül 2010 Pazar

ICAD 6. Kurultay çalışmalarını sürdürüyor

ICAD 6. Kurultay çalışmalarını sürdürüyor



BRÜKSEL (22.08.2010)- Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslar arası Komite (ICAD) başkent Brüksel'de düzenlediği bir etkinlikle 6. uluslar arası kurultayının Belçika'da ki startını verdi. Brüksel Kürt Enstitüsünde yapılan etkinlik saat 13.30'de başladı.



Etkinlik öncesi çeşitli coğrafyalarda gözaltında kaybedilenler için saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında ICAD Belçika Seksiyonu adına söz alan Erdal Özdemir, kısa örnekler vererek ICAD'ın mücadele arenasına çıkışını ve düzenlediği uluslar arası kurultayları katılımcılara aktardı.



ICAD'ın özel bir insan hakları örgütü olduğuna değinen Özdemir, ICAD'ın amaçlarını anlattığı bölümde gözaltında kaybetme suçunu işleyenlerin yargı önüne çıkarılamadığını dile getirdi ve konuşmasının devamında “gözaltında kaybedenlerin uluslar arası alanda yargı önüne çıkarılmaları için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.



ICAD'ın dünyanın her yerinde gözaltında kayıplar politikasının son bulmasını istediğini söyleyen Özdemir, ICAD'ın prensip olarak gözaltında kayıplar politikasını uygulayan devletlerle her türlü işbirliğine karşıdır dedi.



ICAD'ı tanıtıcı sunumun ardından katılımcılara söz hakkı verildi. 74 Kıbrıs savaşı sonrası Adana'ya getirilen Kıbrıslı Rum askerlerin iki yıl gibi bir süre içerisinde kaybedildiğini söyleyen Sabri Aslan, bu gerçekliği Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan bir röportaj sonrası öğrendiğini belirtti. Aslan, kaybedilen o askerleri bir yakınını ziyarete gittiği Adana cezaevinde gördüğünü dile getirdi.



ICAD etkinliğine katılan Secours Rouge International (Uluslar arası Kızıl Yardım Örgütü), ICAD'a tam destek verdiklerini ve birlikte çalışmaktan memnun olduklarını söyledi. EGK, IKKM, ICAD'ın Fransa ve Türkiye seksiyonları da etkinliğe mesaj gönderdiler.



ICAD Belçika Seksiyonu Temsilcisi Ersan Çağatay, yaptığı açılamada 9-12 Aralık 2010 tarihinde İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilecek 6. Uluslar arası Kurultay çalışmaları için Belçika'nın Brüksel ve Gent şehirlerinde konser organizelerinin yanı sıra tanıtım etkinlikleri düzenleyeceklerini söyledi. Çağatay devamla herkesi kurultay destek olmaya çağırdı. Çağatay bugüne kadar ICAD'ın İstanbul, Kolombiya'nın başkenti Bogota, Filipinler'in başkenti Manila, Almanya'nın Nürnberg şehri, Kuzey Kürdistan'ın Amed şehrinde 5 Uluslar arası kurultaya imza attığını söyledi.



ICAD Nasıl Çalışıyor?



ICAD, gözaltında kayıpların yaşandığı veya gözaltında kayıpların sorumluluğunu taşıyan ülkelerde kurultaylar gerçekleştirerek, bu ülkelerdeki sosyal örgütlenmelerin ve kayıp yakınlarının mücadelesini desteklemektedir. ICAD, seksiyonlar seklinde örgütlenerek, uluslararası bir iletişim ağı yaratmaktadır.



ICAD, gözaltında kayıpların kamuoyuna taşınması için araştırma ve analizler yapar, sonuçlarını yayınlar ve kampanyalar düzenler.



ICAD, gözaltında kayıpları sahiplenmek için, onların yakınları ve arkadaşlarıyla birlikte kampanyalar düzenler. ICAD, her yıl 17 – 31 Mayıs “Uluslararası Kayıplarla Mücadele Haftası”nı birçok aktivite ile örgütler.



ICAD, sadece gözaltında kayıpların sonuçlarıyla değil, genel olarak her türlü baskının nedenlerini, perde arkasındaki sorumlularını ve uygulanan yöntemleri da araştırarak açığa çıkarır. Gözaltında kayıpların nedenlerinin bilince çıkarılması için geniş bilgilendirme de bulunur.



ICAD, sadece gözaltında kayıplara karşı değil, aynı zamanda işkenceye, yargısız infazlara, tecrit cezasına ve tüm diğer insan hakları ihlallerine de karşıdır.

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=Ti2GC0DA30E&feature=player_embedded

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder