28 Şubat 2011 Pazartesi

'Sonuna kadar soruşturacak mısınız?' 
Foto: 'Sonuna kadar soruşturacak mısınız?' 
 
http://www.atilim.org/haberler/2011/02/26/_Sonuna_kadar_sorusturacak_misiniz___.html
İSTANBUL (26.02.2011)- Cumartesi Anneleri, 309. kez soğuk havaya, kar yağışına rağmen Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Cumartesi Anneleri, Kayıplar Komisyonu'na "Sonuna kadar gidecek siyasi irade gösterebilecek misiniz?" diye sordu.
Cumartesi Anneleri, yine ellerinde kayıplarının fotoğrafları ile karanfiller taşıdı. Eyleme TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Kayıplar Komisyonu'nun üyelerinden, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ile 12 Eylül döneminde kaybedilen Maksut Tepeli'nin Hollanda'da yaşayan eşi de katıldı.
Komisyon annelerin çabalarıyla kuruldu
Soysal, bu komisyonun yıllardır yılmadan mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin çabasıyla kurulduğunu dile getirdi. Komisyon olarak 4-5 Mart'ta Almanya'ya giderek Cemil Kırbayır dosyası ile ilgili tanığı dinleyeceklerini belirten Soysal, kayıp yakınlarının taleplerini meclise taşıyacağını söyledi. Kayıplarla ilgili sonuca ulaşmak için İçişleri Bakanlığı'nın dosyalarının incelenmesi gerektiğini vurgulayan Soysal, "eski dosyalar açılırsa tüm failler bulunur" dedi.
'Maksut'a anne oldunuz'
Bu hafta 1984 yılında kaybedilen Maksut Tepeli'nin eşi Şehriban Tepeli, kamuoyuna seslendi. Hollanda'da yaşayan ve ICAD üyesi olan Tepeli, Cumartesi Anneleri'ne teşekkür etti, "Yıllardır siz Maksut'a anne oldunuz, baba oldunuz, kardeş oldunuz" dedi.
Karanfil bırakabilmek için bir mezar
Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, "Artık bir mezarımız olsun istiyoruz. Dokunabileceğimiz, karanfil bırakabileceğimiz, mevlüt okutabileceğimiz bir mezar..." diye konuştu.
Cüneyt Aydınlar'ın amcası, yetkililere tepkisini "17 yıl değil sadece 17 dakika kendinizi Cüneyt'in annesi yerine koyun" sözleriyle dile getirdi.
Toplu mezar gerçeği
Bu haftaki açıklamayı İHD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gülseren Yoleri okudu. Türk Tabipleri Birliği ve İHD'nin toplu mezarlar ile ilgili inceleme başlattığını söyleyen Yoleri, Türkiye'nin büyük çaplı bir toplu mezar gerçeği ile yüz yüze olduğunu söyledi.
Cüneyt Aydınlar...
1994 yılında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın öyküsünü aktaran Yoleri, "Annesi Menekşe, babası Abdulkadir 17 yıldır Cüneyt'ten haber bekliyor. Baba Abdulkadir Aydınlar İstanbul'daki tüm mezarlıklara baktı. Mezarlık yetkilileri 'polisler tarafından getirilen cesetlerin genelde apar topar gömüldüklerini, cesetlerle ilgili polislere hiçbirşey sormaya yetkilerinin olmadığını' söyledi" dedi.
Komisyona sorular
Komisyona seslenen Yoleri, şöyle dedi: "Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e, Başbakan'ı Tansu Çiller'e, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ve o dönem görev yapan yetkililere Cüneyt Aydınlar'a ne oldu diye soracak mısınız? JİTEM yapılanmasının içinde yer alan tüm suçluların ifadesine başvuracak mısınız? Özel Harp Dairesi'ne dokunacak mısınız?"(ETHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder