25 Kasım 2011 Cuma

Kimsesiz Mezarlığı'ndan çıkarılan 5 cesette işkence izleri
ANF
11:49 / 25 Kasım 2011

Mardin - Mardin'in Derik ilçesinde 1992 yılında askerlerin ateş açıp yaralayarak gözaltına aldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 3 kişinin bulunması için yapılan kazı çalışmaları hakkında açıklama yapan Mardin İHD Şubesi, faili meçhul cinayet, kayıplar ve kazı çalışmalarının oluşturulacak bağımsız komisyonlar tarafından araştırılmasını istedi.

Derik ilçesinde 15 Ağustos 1992 yılında yapılan kutlamalarda askerlerin kitle üzerine ateş açması sonucu yaralanan Necat Türk (19), Rıda Yavuz (24) ve Serhat Bilen (18)'in askerlerce gözaltına alınması ve kendilerinden bir daha haber alınamaması üzerine ailelerin başvurusu üzerine Derik Cumhuriyet Başsavcılığı kazı çalışmasına karar verdi.

22-23 Kasım tarihleri arasında Derik ilçesinde Kimsesizler Mezarlığı'nda savcı, Adli Tıp Uzmanı, polis, aileler ve İHD yetkilileri denetiminde kazı yapıldığını açıklayan Mardin İHD Şubesi, kazı çalışmalarında beş kişiye ait kemiklerin çıkarıldığını açıkladı.

İHD tarafından hazırlanan raporda şunlara yer verildi: "Bulunan ilk cesedin elbiseleri ile beraber yüzükoyun, gelişi güzel mezara konulduğu, cesette ayaklarında çorap, bacaklarında gri renkli pantolon ve üst kısmında kareli gömlek olduğu gözlemlenmiştir. Söz konusu cesede ait kemikler alınarak delil torbalarına konulmuş, cesedin altından ve yanında toprak örneklerini alınarak delil torbalarına konulmuş, Ceset alındıktan sonra metal detektör ile arama yapılmış ve cesedin altında bulunan toprak elenmiştir. Bulunan birinci cesedin hemen bir metre uzağında ve yaklaşık 20 santim yukarısında ikinci cesede ulaşılmış. Söz konusu cesedin kafasında siyah ve çürümemiş bir poşetin bulunduğu, cesedin üst kısmında herhangi bir elbisenin olmadığı, bacaklarında açık renkte bir şalvarın bulunduğu ve ayaklarında birer tek çoraplarının bulunduğu tespiti yapılmıştır. Söz konusu cesette de yine detektör ile arama yapılmış, cesede ait toprakta elekleme yapılmış ve toprak örnekleri ile cesede ait kemikler numaralandırılarak delil torbalarına konulmuştur."

Hazırlanan raporda 23 Kasım günü yapılan kazılarda da üç cesede ait kalıntılar ve giysi parçalarının çıkarıldığı belirtilerek, kayıp 3 kişinin yakınlarından DNA örneği alınarak savcılığa teslim edildiği belirtildi.

İHD raporunda cesetleri çıkarılan 5 kişinin işkence ve ateşli silahla öldürüldükten sonra gömüldükleri yönünde şüphe bulunduğu belirtilerek, faili meçhul cinayet ve kayıplar konusunda bağımsız bir komisyon kurulması, mezar açma işlemlerinin de Birleşmiş Milletler protokolüne uygun bağımsız komisyonlarca yapılması talep edildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder