26 Kasım 2011 Cumartesi

İHD kaybedilen kadınları sordu
ANF
12:06 / 26 Kasım 2011

İzmir - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, ‘kaybedilen kadınların’ akıbetini sorarak, “Kayıplar Belli, Failler Nerede?” diye sordu.

Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları, “Kayıplar Belli, Failler Nerede?” yazan pankart açarak, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun” şeklinde slogan attı. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafların da taşındığı eylemde basın açıklamasını İHD İzmir Şube Yöneticisi Meryem Çağ okudu.

İHD, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla, bu haftaki kayıp eylemini ‘kaybedilen kadınlara’ ayırdı.

Çağ, gözaltında kaybedilen kadınlara ilişkin devlet arşivinde bulunan her türlü belgenin açıklanmasını isteyerek, “Kadınların kaybedilmesinde sorumluluğu bulunan asker-sivil tüm görevlilerin derhal tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

90’lı yıllarda yoğunlaşan ve günümüzde de devam eden ‘faili meçhul’ cinayetlere karşı devletin her zaman hamasi söylemlerle ‘sorumluları yakalayacağız’ dediğini hatırlatan Çağ, “Her yaşanan ölümün ardından halkın karşısına ‘failleri yakalayacağız’ demeçleriyle geçen yetkililerin beyanları sadece günü kurtarmaya yönelik, samimiyetten uzak beyanlardır” diye konuştu.

Açıklamada Başbakan Erdoğan’a seslenen Çağ, “Kadınları kaybeden bir devletin başbakanı olma vebalini daha ne kadar taşıyacaksınız? Neden harekete geçmiyorsunuz? Daha ne kadar susacaksınız?” diye kaydetti.

Açıklamanın ardından konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, Türkiye’de çok büyük acıların yaşadığını belirterek, Başbakan Erdoğan’ın Dersim katliamı konusunda yaptığı ‘gayri resmi’ açıklamanın dahi bir anlamı olduğunu söyledi.

Türkdoğan, “Sayın Başbakan Dersim Katliamına ilişkin bir açıklamada bulundu. Ancak biz diyoruz ki, bu ülkede çok büyük acılar yaşandı, yaşanıyor. Her yerde kayıplarını arayan insanlar var. Samimi olalım ve bu konuda bir şey yapalım. İnsanların acılarını siyasi polemiklere kurban etmeyelim. Eğer samimiyseniz Hakikatleri Araştırma Komisyonu kuralım ve geçmişimizle yüzleşelim. Geçmişimizle yüzleşmediğimiz takdirde acılarımız yerini sevince bırakmayacaktır” dedi.

İnsan hakları savunucuları daha sonra 5 dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı.

Öte yandan İHD İzmir Şubesi, bugün saat 14:00-17:00 arası Tepekule Kongre Merkezi’nde, ‘Yeni Demokratik Anayasa Sürecinde İHD Ne Düşünüyor?” konulu bir panel düzenleyecek.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder