8 Kasım 2010 Pazartesi

Necat Şahbudak nerede?

Necat Şahbudak nerede?

ZEYNEP KURAY -ANF
08:35 / 08 Kasım 2010
İSTANBUL - İstanbul Bağcılar'da gündüz ortası herkesin gözleri önünde sivil polisler tarafından gözaltına alınan ve 4 gündür kendisinden haber alınamayan Necat Şahbudak ile ilgili polisin önce ‘Evet bizde’ daha sonra ise ‘hayır gözaltında değil’ demesi gözaltında kaybedildiği endişesine yol açtı.

Bağcılar'da 4 Kasım günü namaz kılmak için Yenibeyda Zeliha Hatun Camii'ne giden ve camii çıkışı herkesin gözü önünde 3 sivil polis tarafından gözleri bağlanarak gözaltına alınan 30 yaşındaki Necat Şahbudak'tan 4 gündür haber alınamıyor.

Bugüne kadar defalarca gözaltına alınan ve bir kez de kaçırılıp işkence edildikten sonra gölün kenarına atılan Şahbudak’la ilgili İstanbul polisinin önce ‘evet elimizde’ daha sonra ise ‘Gözaltın da değil’ dedi. Şahbudak 4 Kasım günü ellerinde telsiz 3 sivil polis tarafından gözaltına alınırken, araca zorla bindirildiği sırada cami önünde toplanan kalabalığa ''Ben Necat Şahbudak, polisler beni götürüyor, aileme haber verin'' diye bağırdığı ve polisler kendisinden kimlik sorduğu sırada ise amcasını arayarak, "Beni alıp götürüyorlar avukatıma haber ver" dedi. Ancak, Şahbudak’tan o gün bugün haber alınamıyor.

İHD İstanbul Şubesi Şahbudak için harekete geçerken ailesi ise çocuklarının son dönemler de polis tehdidi altında olduğunu ve gözaltında olduğunun kabul edilmemesinin ise endişe verici olduğunu belirtti.

Şahbudak’ın ailesinin ve kendisinin yaşam öyküsü de gözaltında kaybedilmek olasılığını arttırıyor.

1992 yılında Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Suboyu köyünün ‘PKK’ye yardım ediyorlar’ iddiasıyla askerler tarafından yakılması üzerine aile üyeleri zorunlu olarak İstanbul’a göç etmek zorunda kaldılar. Henüz 12 yaşında olan Necat Şahbudak İstanbul’a göç edince Gündem Gazetesinde dağıtımcı olarak çalışmayı seçti. 1995 yılından 1999 yılına kadar özgür basın yayın geleneğinde çalışan Şahbudak, diğer yandan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde de (MKM) tiyatro kurslarına katılıyordu. 1999 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinden 1 yıl sonra 15 Şubat 2000'de düzenlenen bir protesto gösterisinde katıldığı iddiasıyla 6 kişi ile beraber gözaltına alındı.

VATAN'DA 4 GÜN İŞKENCE!

Şahbudak’ın bu tarihten sonra başına gelenleri ise abisi Kerem Şahbudak anlattı. Şahbudak, kardeşinin Gündem Gazetesinde çalıştığı dönem içersinde defalarca gözaltına alındığını anlatarak, ''Ancak bu defa ki farklıydı. Vatan diye adlandırılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gidince o güne kadar hiç görmediği bir işkenceyle karşılaştı. Gözaltında kaldığı 4 gün boyunca işkenceden geçirildiğini bana anlattı. Zaten tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığında sürekli kusuyordu, rengi bembeyazdı, vücudu sigara yanıkları ve darp izleri ile vardı” dedi.

Kardeşinin işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulunmasına rağmen, hiçbir dava açılmadığını dile getiren Şahbudak, bu olaydan sonra Gündem gazetesinden ayrılan kardeşinin kendilerine ait konfeksiyonda çalışmaya başladığını söyledi. Ancak polislerin kardeşini burada da rahat bırakmadığını dile getirdi.

FECİ ŞEKİLDE DÖVDÜLER ÖLDÜ DİYE BIRAKTILAR !

Kardeşinin 2001 yılında da sivil polisler tarafından gözleri ve elleri bağlanarak gözaltına alındığını söyleyen Şahbudak, ''Necat’ı feci şekilde dövdükten sonra ‘öldü’ diye Küçükçekmece’de bulunan gölün kıyısına bıraktılar. Onu gören bir Kürt ailesi hemen yardımına koşmuş ve tedavisini evlerinde yapmışlar. 15 gün kendine gelemedi'' diye konuştu.

Şahbudak, 2006 yılında da Ümraniye Karakolu tarafından bir kez gözaltına alındığını belirti.

‘CAMİİ ÖNÜNDE GÖZALTINA ALINMIŞ’

Eşiyle birlikte aynı konfeksiyonda çalıştığını belirten Necat Şahbudak'ın eşi Güllü Şahbudak ise olay gününü şöyle anlattı: ''Öğle saatlerinde yemek paydosunda eşim çok yakında bulunana Bağcılar-Göztepe'de ki Yenibeyda Zeliha Camisine namaz kılmaya gitti. Daha sonra saat 13.30-14.00 arasında beni arayıp 'beni alıp götürüyorlar avukatıma haber ver' diye telefon açtı. Daha önceleri bana polisler tarafından takip edildiğini ve bir gün mutlaka alınacağını söylemişti. Hemen amcasına haber verdim. Ne olduğunu araştırdığımızda cami çıkışında cemaatin gözleri önünde telsizli 3 sivil polis tarafından kimliği sorulduktan sonra, gözleri bağlanarak bir araca bindirilerek götürüldüğünü öğrendik.''

EMNİYET GÖZALTINDA DEDİ SONRA İNKAR ETTİ

Bunun üzerine amcası oğlu Sami Şahbudak ile birlikte İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gidip eşini sorduğunu ifade eden Güllü Şahbudak, polislerin eşinin gözaltında olduğunu ve bir gün sonra mahkemeye çıkartılacağını söylediklerini ifade etti. Güllü Şahbudak, ''Ama ertesi gün tekrar gittiğinde burada böyle biri olmadığını ifade ettiler. Eşimin can güvenliğinden endişeliyim'' dedi.

EMNİYET ‘YOK’ DİYOR

Ailesinin ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin emniyet birimlerine sözlü ya da yazılı yaptığı başvurularda polisler Necat Şahbudak'ın gözaltına alındığını kabul etmediler. ''Bizi memleketimizden sürmeleri yetmemiş gibi buralarda da rahat bırakmadılar'' diyen abi Şahbudak, kardeşinin kaçırılmasından bir gün sonra konfeksiyonun önüne 3 sivil polis aracının arayı gözetlediğine dikkat çekerek, ''Kardeşimi diri ya da ölü bulana kadar bu işin peşini bırakmayacağım'' dedi.

İstanbul Emniyeti İHD ve Şahbudak’ın avukatlarının yaptığı başvurulara ise ‘gözaltında öyle biri yok’ cevabı verirken, İHD olayla ilgili çok yönlü bir girişim başlattıkları ve rapor hazırladıkları öğrenildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder