30 Aralık 2011 Cuma

Bakanlık: Mezarları İstanbul'da

30/12/2011 2:00

İçişleri Bakanlığı'na göre gözaltında kaybolan, Çarkın'ın 'Ellerimle gömdüm' dediği Efeoğlu kardeşlerin mezarı İstanbul'daymış.
Bakanlık: Mezarları İstanbul'da

1990 lı yıllarda üniversitede okuyan iki kardeş iki yıl arayla gözaltına alınmış ve bir daha da kendilerine ulaşılamamıştı.
MESUT HASAN BENLİArşivi






ANKARA- 1990’lı yıllarda gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerinden haber alınamayan Ali ve Ayhan Efeoğlu’nun ailesi tarafından açılan tazminat davasında İçişleri Bakanlığı tartışılacak bir savunma yaptı. Bakanlık mahkemeye gönderdiği ilk savunmada, Efeoğlu kardeşlerin ailelerinin bile bilmediği mezarlarının İstanbul’da olduğunu öne sürdü. Bu savunmadan bir süre sonra mahkemeye gönderilen ikinci savunmadaysa Efeoğlu kardeşlerin ‘kayıp olup olmadığının belli olmadığı’, iki kardeş hakkında hâlâ arama kararı olduğu belirtildi.
Dev-Sol üyesi olduğu iddia edilen Ayhan Efeoğlu 6 Ekim 1992’de, kardeşi Ali Efeoğlu da 5 Ocak 1994’te gözaltına alınmış, iki kardeşten bir daha haber alınamamıştı. Gözaltında işkence sonucu öldürüldüğü iddia edilen Efeoğlu kardeşlerin ailesi yıllardır oğullarının en azından mezarının bulunmasını isterken, İçişleri Bakanlığı aleyhine de Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmıştı. İçişleri Bakanlığı 4 Kasım 2011’de mahkemeye savunma gönderdi. “Dava konusu olay idarenin eylem ve işlemlerinden kaynaklandı” denilen savunmada şöyle denildi:

‘Biz bilmiyorduk’
“Mahkemeniz aksi kanaatteyse yetki itirazında bulunuyoruz. Zira, haksız fiil İstanbul’da meydana gelmiştir. Dava dilekçesindeki beyanlara göre ‘kayıp olduğu iddia edilen’ kişilerin kabirlerinin İstanbul’da olması, ceza soruşturmasının İstanbul’da yapılmış olması nedenleriyle usul ekonomisi ve dosyanın akıbeti açısından sayın mahkemenizin yetkisizliğine, dosyanın yetkili İstanbul Asliye Hukuk Mahkemes’ne gönderilmesine karar verilmesini talep ediyoruz.” Efeoğlu ailesinin avukatı Mustafa Yağcı’ysa ailenin yıllardır çocuklarının mezarlarının aradığını belirterek “Aile çocuklarının mezarlarını İstanbul’da olduğunu bilmiyordu. Bunu bakanlığın dilekçesinde öğrendik. Aile zaten yıllardır bari mezar taşlarına ulaşalım diye mücadele ediyordu” diye konuştu. Bakanlık aynı tarihli dilekçesinde zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle davanın reddedilmesi gerektiğini de savunarak, “Davacıların talep ettiği maddi ve manevi tazminat miktarları fahiştir. Davacıların oğullarının kayıp olduğuna ilişkin hiçbir belge sunulmamıştır” dedi. İçişleri Bakanlığı daha sonra mahkemeye ikinci bir savunma daha gönderdi.

‘Kayıp iddiası doğru değil’
29 Kasım 2011’deki ikinci savunmadaysa iki kardeşin gözaltına alındığı iddiasının doğru olmadığı öne sürüldü. İlk savunmasında “Kabirleri İstanbul’da” diyerek, yetkisizlik kararı talep edep bakanlık, ikinci savunmasında Ali ve Ayhan Efeoğlu’nun hâlâ arandığını ifade etti. Savunma dilekçesinde “Terör olayları içerisinde iken akıbeti bilinmeyen kayıp şahıslardan oldukları için bu olaylara müdahale edebilecek Emniyet Genel Müdürlüğü, Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ile halen bu konuda yazışma soruşturmalar sürdürmektedir” denildi.

Hâlâ aranıyorlarmış
Savunmada Efeoğlu kardeşlerin karıştığı eylemlerin dökümüne de yer verildi. 6 Ekim 1992’de gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Ayhan Efeoğlu’nun 18 Mart 1993’te Bayrampaşa’da 10 polis memurunun yaralanmasına sebebiyet veren eylemde Law silahını kullanan kişi olduğu öne sürüldü. Savunmada 2003’te İstanbul DGM Başsavcılığı’nın Ayhan Efeoğlu için arama kararı çıkartıldığı belirtildi. Savunmada 5 Ocak 1994’te gözaltına alınan Ali Efeoğlu için de şu değerlendirme yapıldı: “31 Ağustos 1994’te tarihinde yasadışı Devrimci Sol adlı terör örgütüne yönelik olarak yapılan operasyonda yakalanan Ercan Kartal ve arkadaşları hakkında tanzim edilen tahkikat evrakı ile birlikte İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilerek dosyadan firar olarak aranmaya başlandığı anlaşılmıştır. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Temmuz 2009 Ali Efeoğlu hakkında yakalanması istediği görülmüştür.”


‘Ben gömdüm’
Ankara’daki faili meçhul cinayetler soruşturmasında tutuklu olan eski özel harekâtçı Ayhan Çarkın, itiraflarında şunları söylemişti: “Cumartesi Anneleri 16 yıl önce kaybolan çocuklarını arıyor. Ölüsünü veya dirisini görmek istiyorlar. Ayhan Efeoğlu’nu bizzat ellerimle gömdüm. Bana şu bombayı imha et diye paket verdiler. Götürdüm içerisinden insan çıktı. Bu şahsın Ayhan Efeoğlu olduğunu öğrendim. Mezarını gösterebilirim.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder