28 Aralık 2011 Çarşamba

Kayıp yakınları: Maraş Katliamı'nın gizli arşivleri açılsın
ANF
14:00 / 24 Aralık 2011

Amed - İHD ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla düzenlenen oturma eyleminde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Av. Cafer Koluman, Maraş'ta Alevi, solcu, demokrat insanların kıyımdan geçirildiğini ve sağ kalanların da baskı, sindirme, korku psikolojisi ile göçe zorlandığını belirterek, devletin bu katliamla iligili "gizli" arşivlerini açmasını istedi. Batman'da yapılan eylemde baskı, gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterildi.

Diyarbakır ‘da İHD ve kayıp yakınları tarafından her hafta "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla gerçekleştirilen oturma eyleminin 150'nci haftasını geride bıraktı. Bu hafta yapılan oturma eyleminde Maraş Katliamı ile 19 Aralık'ta "Hayata Dönüş" operasyonu adı altında cezaevinde katledilenler anıldı. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan oturma eylemine İHD üye ve yöneticileri, MEYA-DER, TUHAD-FED, Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ile Dicle Üniversitesi öğrencileri katıldı.

Oturma eylemi öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, kayıplar ile ilgili devletin hiçbir girişimde bulunmadığını belirterek, "Biz insan hakları savunucularına ise bu faillerin ortaya çıkması için mücadele verdiğimizden dolayı hakkımızda soruşturmalar açılıyor. Biz diyoruz ki bu ülkede insanlar ölmesin hiç kimse yaşamını yitirmesin işte dün bir asker yaşamını yitirdi. Gerillalar yaşamını yitiriyor" dedi.

Bilici, Kürt basın kuruluşlarına yapılan baskında gözaltına alınan gazetecilerden 36'sının tutuklandığına da dikkat çekerek, "Biz bu insanlık dışı uygulamalar ve bu hak ihlalleri bir an önce son bulsun istiyoruz" dedi.

24 Aralık 2009’da Kürt siyasetçi ve insan hakları savunucularına yönelik düzenlenen operasyonun yıldönümü olduğunu hatırlatan Bilici, Şube Başkanları Av. Muharrem Erbey ve çok sayıda siyasetçinin barış istedikleri için halen tutuklu bulunduğunu dile getirdi.

Bilici'nin ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Av. Cafer Koluman, Maraş Katliamı'nı gerçekleştirenlerin amacının 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamak olduğunu aktararak, "Diğer bir amaçları ise halklar ve inançlar bahçesi olan Maraş'ta Alevi, solcu, demokrat insanları kıyıma uğratmaktı. Sağ kalanları da baskı, sindirme, korku psikolojisi ile göçe zorlamaktı" dedi. "Devlet derin çekmecelerinde sakladığı gizli arşivleri açıklasın" diyen Koluman, "Devlet, katliamları yaşayan tanıkları dinlemelidir. Arşivlerin, yaşayan tanıkların, kitap, belge ve o dönemdeki mahkeme tutanaklarının ışığında katliamda suçu, hatası olanlar evrensel hukuk verileri çerçevesinde yargılanmasını istiyoruz" dedi.

Ardından söz alan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 19 Aralık Cezaevi Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin hikayesini anlattı. Perinçek, "Hayata Dönüş" adı altında gerçekleştirilen operasyonda yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okudu.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

BATMAN

Batman'da da İHD üyeleri ve kayıp yakınlarının düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemine Gülistan Caddesi'nde devam edildi. Kayıpların fotoğraflarının açıldığı eyleme İHD'nin yanı sıra BDP il yöneticileri ve kayıp yakınlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Eylemde konuşan İHD Yöneticisi Nihat Ekinci, kayıpların akıbeti açıklanıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini dile getirdi. Son dönemlerde uygulanan gözaltı ve tutuklanmalara tepki gösteren Ekinci, "AKP'nin bu kirli bu politikaları yararlı sonuçlar doğurmayacak. Bu haksız gözaltı ve tutuklanmalar bu ülkeyi demokrasiye götürmez" dedi.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder