8 Ekim 2011 Cumartesi

Cumartesi Anneleri Kırbayır'ın akıbetini sordu
ANF
13:33 / 08 Ekim 2011

ISTANBUL - Galatasaray Meydanı'nda 341. haftasına ulaşan adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, "KCK" adı altında Kürt siyasetçiler yönelik gelişen operasyonları protesto etti. Eylemde Meclis İnsan Hakları Komisyonu raporunda da işkenceyle öldürüldüğü belirtilen Cemil Kırbayır'ın akıbeti soruldu.

Faili meçhul cinayetlere kurban giden ya da kaybedilen yakınlarının bulunması ve faillerinden hesap sorulması için adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, 341. kez Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Her hafta olduğu gibi "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartı ile katledilen ve kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan anneler, karanfillerle adalet talebinde bulundu.

KIRBAYIR DAVASI AİHM’E GÖTÜRÜLECEK

Cumartesi Anneleri'nin eyleminde ilk olarak konuşan Karbayır ailesinin avukatı Eren Keskin, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Mayıs ayında Cemil Kırbayır'ın işkenceyle öldürüldüğü ve cesedinin yok edildiğini belirttiği raporu anımsatarak, bu raporun işkence ve kayıpların itirafı olduğunu söyledi. Gözaltına kayıpların kontrgerilladan ayrı düşünülemeyeceğini belirten Keskin, gözaltındaki kayıpların AKP ve Genelkurmay arasındaki uyum çerçevesinde devam ettiğini vurguladı. Kırbayır için Kars Savcılığı'nda başlatılan soruşturmanın, muhtemelen zaman aşımı gerekçesiyle sonuçlandırılamayacağını belirten Keskin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AIHM) gitmeye hazırlandıklarını söyledi.

DERİN ARŞİVLERİNİZ AÇILDIĞINDA..

Keskin'in ardından haftanın basın açıklamasını ise kayıp yakınlarından Başak Can yaptı. 13 Eylül 1980 tarihinde Kars'ın Göle ilçesinde gözaltına alınan ve 8 Ekim'de ise işkence ile öldürülen Cemil Kırbayır'ın kaybedilişin 31. yılında bir kez daha adaletin peşinde olduklarını belirten Can, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun Mayıs ayında Kırbayır'ın işkenceyle öldürüldüğü ve cesedinin yok edildiğini belirttiği rapor ile devletin sorumluluğunu devlet tarafından belgelendiğine dikkat çekti. Can, rapora rağmen Kırbayır'ın sorgusuna giren emniyet, MIT ve Genelkurmay görevlilerin hala yargılanmadığına dikkat çekerek, bunun suçlularla ortaklığın devam edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Can, gözaltında kaybedilenler için komisyon kurmanın ve devlet eliyle kaybedildiklerinin itiraf edilmesinin yeterli olmadığını dile getirdi. Raporlarda adı geçen suçlular cezalandırılmadığı sürece, kayıpların mezarları teslim edilmediği sürece bu dosyaların kendileri için kapanmayacağını hatırlatan Can, "Vicdandan, insanlıktan bahsedebilmeniz için, hızlı ve tarafsız soruşturma yürütülmesini sağlayarak, kayıplarımızı bize geri verin. Biliyoruz ki derin arşivleriniz açıldığında bizim sevdiklerimizin akıbeti de ortaya çıkacak" dedi.

KÜRT SİYASETÇİLERİNE YÖNELİK OPERASYONLAR PROTESTO EDİLDİ

Eylemde, kayıp yakınlarının, kayıplarını arama çabası içindeyken "KCK" adı altın geçekleştirilen operasyonlarda Kürt siyasetçilerin gözaltına alınması da protesto edildi. Urfa'da kaybedilen Nazım Babaoğlu'nun yakını Cemal Babaoğlu ile 1993'de Urfa'nın Siverek İlçesi'nde gözaltına alınan ve kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın kardeşi Faik Taşkaya'nın KCK operasyonları kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Hüseyin Taşkaya'nın eşi Sultan Taşkaya, sabah saat 04.00'da evlerine baskın yapıldığını belirterek, "Ağabeyini aramak suç muydu? Bizim evimizin direği kayboldu. Nasıl aramayalım? Urfa'dan kaçtık Van'a gittik. Van'dan buraya geldik. Burada da rahat bırakmadılar. Eğer aramak suçsa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz" dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder