8 Ekim 2011 Cumartesi

31 yıl önce kaybedilen Cemil Kırbayır köyünde anıldı
ANF
21:01 / 08 Ekim 2011

Ardahan - Ardahan'ın Göle İlçesi'nde 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan ve 31 yıl sonra gözaltında öldürüldüğü kabul edilen Cemil Kırbayır, doğduğu köyde anıldı.



Ardahan'ın Göle İlçesi'nde 13 Eylül 1980 tarihinde gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınmayan, Cumartesi Anneleri'nin Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından kurulan Meclis alt komisyonunun gözaltında öldürüldüğü itirafında bulunduğu, ancak hala cenazesi bulunmayan Cemil Kırbayır, doğup büyüdüğü Okçular Köyü'nde anıldı.

Kırbayır'ın babasının evinin önünde kurulan çadırın önündeki anma törenine Kırbayır'ın annesi Berfin Karabayır (Berfo Ana), Emekçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Gün Çağ Aydın, CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan, BDP Göle İlçe Başkanı Akif Tekin, Artvin 78'liler Derneği, İHD Kars yöneticileri, ailenin avukatı Yaşar Kaya ile çok sayıda yurttaş katıldı.



Cemil Kırbayır ve farklı tarihlerde kaybedilenlerin fotoğraflarının asılı olduğu çadırda 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, kardeşini en son 8 Ekim 1980 yılında gördüğünü belirterek, o günden sonra bir daha kendisinden haber alamadıklarını söyledi.

Kırbayır, "Cemil 13 Eylül'de Göle'deki evinde gözaltına alındı. 8 Ekim'de Kars Sıkıyönetim Gözetimevine götürüldü. Bu tarihte kardeşime para ve giysi götürdüm. 9 Ekim'de tekrar gittiğimde 'burada öyle birisi yok, firar etti' dediler. Ancak, görgü tanıkları büyük bir işkence gördüğünü söyledi. Ben ve 104 yaşındaki Berfo anam 31 yıldır Cemil'in yolunu bekliyoruz. Anneme Cemil'in kemiklerini göstermeden o da ölmeyecek. Ölüme meydan okuyacak" dedi.



Başbakan Erdoğan'ın bugün annesini kaybettiğini belirten Kırbayır, "Ben buradan Başbakan Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum; faillerin bulunması konusunda başlattığınız soruşturmanın sonucunu istiyoruz. Bugün sizin anneniz rahmetli oldu. Evlat acısı ana acısından daha zordur. Bize anlayın" şeklinde konuştu.



31 YILDIR ADALET İSTİYORUZ



Mikail Kırbayır'ın ardından konuşan Cemil Kırbayır'ın annesi Berfin Kırbayır (Berfo ana), oğlunun bir mezarının bile olmadığına dikkat çekerek, 31 yıldır adalet için mücadele ettiklerini söyledi. Türkçe ve Kürtçe ağıtlar yakan Berfo Ana, oğlunun bir mezar taşının olmasına bile razı olduğunu söyledi. Kırbayır'ın ardından konuşan Emekçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Gün Çağ Aydın ise, Meclis'te kurulan komisyonun yaklaşık 4 aylık çalışma sonucu hazırladığı raporda Cemil Kırbayır'ın Kars'ta işkence ile öldürüldüğü ve cesedinin kaybedildiğinin kaydedildiğini belirterek, "Türkiye ilk kez devlet gözaltında kaybetme suçunu kabul etti. Devlet suçunu kabul etti ama kaybedenler hala yargı önüne çıkmadı. Cemil'in mezarını açığa çıkaramadı. Değişen bir şey olmadı. 31 yıldır adaleti arıyoruz. Ama kararlıyız kaybedenler hesap verecek. Buradan bir kez daha Başbakana sesleniyoruz sözünüzü tutun Cemil'in mezarını Berfo Anaya verin" dedi.



ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder