10 Eylül 2011 Cumartesi

'Kaybolan biz' fotoğraf sergisi Diyarbakır'da açılıyor
ANF
12:10 / 09 Eylül 2011

AMED - Fotoğraf sanatçısı Veysi Altay'ın Cumartesi Annelerinin Mücadelesi ve kayıplar ile ilgili fotoğraf sergisi 12 Eylül Pazartesi günü Sümerpark'ta bulunan Amed Sanat Galerisi'nde açılıyor.

27 Mayıs 1995 tarihinde Galatasaray Lisesi önünde az sayıda kayıp yakını ve insan hakları savunucusunun başlattığı ve daha sonra Diyarbakır, Batman, Urfa ve Cizre'deki kayıp yakınlarının katılımıyla 17 yıldır devam eden Cumartesi Anneleri'nin oturma eylemi fotoğraf sanatçısı Veysi Altay tarafından belgelendi. Kayıp eylemlerinden çekilen fotolar ve albüm 12 Eylül Pazartesi günü Diyarbakır Sümerpark'ta bulunan Amed Sanat Galerisi'nde sergilenecek.

Birçok sanatçı, aydın ve politikacının da yazılarıyla katkı sunduğu albüm ve fotoğraf sergisi konusunda açıklama yapan Altay, gözaltında işkenceli sorgulardang eçirilen insanların katledilip helikopterlerle ormanlara atıldığını, kalorifer kazanlarında yakıldığını, kiminin de Mutki, Newala Qesaba gibi toplu mezarlara gömüldüğünü belirterek, kaybedilenlerin çocukları, eşleri ve anne babalarının yakınlarının akıbetini öğrenmek için mücade ettiğini söyledi.

Altay, geçmişin hesabının sorulmadan özgür ve adil birgeleceğin kurulmasının hiçbir koşulda mümkün olmadığını kaydederek şunları söyledi: "Kimisinin sevdiği, kimisinin âşık olduğu insan elinden alındı. Kimisi ise öldüğünde kimsesizler mezarına gömülmek istedi, belki sevdiği ya da yakını ile orda karşılaşır diye. Kimisi gidip başında ağlayacağı bir mezar taşı olsun istedi. Hep kapılarını açık bıraktılar, kaybedilen yakınları geldiğinde kapıda kalmasınlar diye. Ama maalesef hiçbir istekleri şimdiye kadar karşılık bulmadı. Çünkü devlet öldürdüğü insanların kemikleriyle yüzleşmekten, işlediği insanlık dışı uygulamaların hesabını vermekten korktu ve korkuyor. Oysa ki geçmişin hesabı sorulmadan ve verilmeden özgür ve adil bir geleceğin kurulması hiçbir koşulda mümkün değildir. Geçmişin hesabını sormak, Cumartesi Anneleri'nin sesine az da olsa ses vermek amacıyla, Diyarbakır, Batman, Cizre ve İstanbul'da çektiğim fotoğraflar ve albümle kayıp yakınlarına dikket çekmek istedim" dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder