20 Ağustos 2011 Cumartesi

Kayıp yakınları: Daha neyin peşindesiniz?
ANF
11:59 / 20 Auğustos 2011

AMED - İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta düzenlenen oturma eyleminin 132’inci haftasında konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, bu ülkenin yeterince acılar çektiğini vurgulayarak, “Son üç dört gündür bu halkın çocuklarının üzerine bombalar yağdırılıyor. Bu ülkenin insanları bunu kabul etmez. Ülkeyi yönetenlere soruyoruz; bu kayıplar size yetmiyor mu, bu katliamlar size yetmiyor mu? Siz daha neyin peşindesiniz?” diye konuştu.



İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla düzenlenen oturma eylemi 132’inci haftasına girdi. Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan oturma eylemine, İHD yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ve çok sayıda kayıp yakını katıldı. Kaybedilenlerin ve faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı oturma eyleminde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Başbakan Erdoğan’ın çatışmaların fitilini ateşleyen konuşmaları ve PKK kamplarına yönelik gerçekleştirilen hava harekatına tepki gösterdi. Yıllarca bu ülkede acıların son bulmasını, kayıpların bulunmasını, faillerin yargılanmasını istediklerini belirten Bilici, “Biz artık ne diyeceğimizi şaşırdık. Bir ülke düşünün ki, Başbakanı, Cumhurbaşkanı, yargısı, muhalefeti, profesörleri ve gazetecileri, insan haklarından, demokrasiden, hukuktan insanlıktan nasibini almamışcasına savaş çığırtkanlığı yapmaktadır. Düşünün; o ülkede ne olur? O ülkede ölümler olur, acılar olur, gözyaşı olur, kayıplar olur” dedi.

BU KADAR KAYIP, BU KADAR KATLİAM YETMEDİ Mİ?

Ülkede demokrasiyi, özgürlüğü, barışı savunanların barış istemlerine savaşla karşılık verildiğini kaydeden Bilici, şunları söyledi: “Biz yıllardır kayıplarımızı bulun ailelere hesap verin diyorduk. Ama maalesef bu ülkeyi yönetenler, ‘bu kayıplar yetmez, bu kayıpların üzerine bir bu kadar daha eklememiz gerekir. Kürt sorununun çözümü için bu kadar can kaybı yetmez, bunun üzerine bir o kadar daha eklememiz gerekir’ diyerek hareket ediyorlar. İşte son bir haftadır bu ülkenin Başbakanı savaş kararı aldı. Son üç dört gündür halkın çocuklarının üzerine bombalar yağdırılıyor. Bu ülkenin insanları bunu kabul etmez. Biz buradan tekrar söylemek istiyoruz; bu yönteminiz doğru bir yöntem değildir.”



Yapılacak tek şeyin acil olarak savaş kararından vazgeçmek olduğunu ifade eden Bilici, “Denemediğiniz tek bir yöntem kalmıştır, o da diyalogdur, müzakeredir, bu halkın varlığını kabul etmedir. Bunun dışında hiçbir yöntemi kabul etmeyeceğiz. Biz kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları olarak bu ülkeyi yönetenlere diyoruz ki; bu kayıplar size yetmiyor mu? Bu katliamlar size yetmiyor mu? Siz daha neyin peşindesiniz. Düşünün ki, siz 5 bin tane PKK militanını yok ettiniz, bütün Kürtleri yok ettiniz. Peki elinize ne geçecek? Başarı mı sağlamış olacaksınız? Bu nedenle bir an önce bundan vazgeçin” diye konuştu.



Bilici’nin konuşmasının ardından 6 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır’da kaybedilen Abdulselam Çelik’in kaybediliş hikayesi oğlu Salih Çelik tarafından anlatıldı.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder