5 Haziran 2011 Pazar

Kayıp yakınları 'O' valinin peşinde

HABER MERKEZİ - TEKİRDAĞ- İSTANBUL -
Güncellenme : 05.06.2011 09:20
Tekirdağ'a giden kayıp yakınları, onlarca faili meçhul cinayetin işlendiği dönemde Urfa Valisi olan AKP milletvekili adayı Ziyaeddin Akbulut'u protesto etti. Kayıp yakınları, "Mazisi karanlık ve şaibelerle dolu Akbulut ifade vermeli. Akbulut'u kim koruyor. Başbakan buna cevap vermek zorundadır" dedi.

O'nun adaylığı kirli ittifakın sonucudur

İHD Riha (Urfa) Şubesi ve kayıp yakınları, kentte işlenen cinayetler ve yaşanan kayıplardan sorumlu tutulan AKP'nin Tekirdağ 1.sıra milletvekili adayı Tevfik Ziyaeddin Akbulut'u protesto etmek için Tekirdağ Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İHD Riha Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, o dönem Bölge'de gazetecilik yapan gazetemiz Özgür Gündem Editörü Bayram Balcı, YAKAY-DER Dönem Sözcüsü Hanım Tosun, İHD İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Meral Çıldır ve İbrahim Aközel, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Tekirdağ Bağımsız Milletvekili Adayı Kerem Tosun, o dönemde Riha'da katledilen HADEP İl Başkanı Muhsin Melik'in kardeşi Faruk Melik katıldı. "Urfa kayıplarından Ziyaeddin Akbulut sorumludur" pankartını açan onlarca kişi, 1990'lı yıllarda kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı.

'Kayıplardan sen sorumlusun'

Burada konuşan İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu şunları söyledi: "1990-1996 yılları arasında Urfa Valisi olan Ziyaeddin Akbulut, 6 yıllık valilik görevinde 300 kişi olduğunu tahmin ettiğimiz kayıp ve faili meçhul cinayetler işlendi. Kendiside bu cinayetin şebekeleri içerisinde kendisine döşen rolü oynamaktan geri durmamıştır. AKP'den iki dönem milletvekili olan Akbulut yine aynı partiden Tekirdağ 1. sıra milletvekili adayı. Başbakan Erdoğan'ın üç dönemdir aynı kişiyi vekil olarak göstermesinin sebebi nedir. Bu mazisi karanlık ve şaibelerle dolu Akbulut'un sanık ve tanık olarak yargıya ifade vermesi gerekir. AKP'nin bu şahsı milletvekilli yapması hangi kirli ittifakın sonucudur. Akbulut'u hangi güçler korumaktadır. Başbakan bu sorulara cevap vermek zorundadır. İHD Riha Şubesi kayıtlarında 27 mağdur ailenin dönemin valisi Akbulut hakkında direk ifade vermesine rağmen Akbulut, hakkında soruşturma açılması yerine onu halkın vekili olarak Meclis'e göndermeyi hangi vicdan kabul eder."

Gazeteci Bayram Balcı ise, o dönemde kaybedilen gazeteci Nazım Babaoğlu'un çalışma arkadaşı olduğunu ifade ederek, o dönemde yaşanan tüm faili meçhullerden sorumlu olduğunu söyledi. Akbulut'a seslenen Balcı, "Zerre kadar vicdanın varsa buyur gel. O dönemde yaşananları bu halkla paylaş. Sende çok iyi biliyorsun ki o dönemde yaşanan kayıplardan sen sorumlusun" dedi.

Akbulut döneminde kaybedilen Hüseyin Taşkaya'ın kızı Serpil Taşkaya da, babasının kaybediliş hikayesini anlattı.

'Türkiye'nin Mladiçleri Meclis'e değil yargı önüne'
Adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 323. haftasında da Galatasaray Meydanı'ndaydı. Siyah zemin üzerine yazılı "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartının açıldığı eylemde, katledilen ve kaybedilen yakınlarının posterleri taşındı. Eylemde 29 Ekim 1991'de gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman'ın annesi Hatice Toraman bir konuşma yaptı. 19 yıldır oğlu Hüseyin Toraman'ın akıbetinin açıklanması için hukuk mücadelesi verdiğini ifade eden Toraman, bu hukuk mücadelesini Türkiye dışında birçok ülkede de sürdürdüğünü ve sesini duyurmaya çalıştığını söyledi. AKP ve Başbakan Erdoğan'ın yürüttüğü seçim çalışmalarında yaptıkları köprü, otoban ve duble yolların propagandasını yaptığını kaydeden Toraman, "Bizim paralarımız ile yaptıkları yolları seçim malzemesi olarak kullanıyor. Ama bizim çocuklarımızın akıbetinden neden hiç söz etmiyor. Öldürdükleri, kaybettikleri çocuklarımızdan neden hiç bahsetmiyor" diye konuştu.

Toraman'ın konuşmasının ardından İHD'nin Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu adına Kadriye Ceylan haftanın basın açıklamasını yaptı. "1990-1996 yılları arasında Urfa Valisi iken adı faili meçhul cinayetlerle ve gözaltında kayıp olayları ile anılan ve iki dönemdir AKP Tekirdağ Milletvekili olan Tevfik Ziyaeddin Akbulut yeniden milletvekili adayı gösterildi" diyen Ceylan, "Türkiye'nin Mladiçleri, Türkiye'nin kasapları, onları koruyanlar yargı önüne çıkarılıncaya kadar ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.
'Bize zulmedenlerden ebediyete kadar davacıyız'
Şirnex (Şırnak) Cizîr'de, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve gözaltında kaybedilenlerin açıklanması için eylem yapan Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri), eylemlerinin 19. haftasında Cizre Lisesi önünde bir araya geldi. Kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan Dayikên Şemiyê, bu haftaki oturma eylemlerinde 22 yıl önce gözaltında kaybedilen Zahit Salgut'un hikayesini anlattı. 22 yıl önce Sêrt'e bağlı Berebirgera köyünde çobanlık yaparken askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Zahit Salgut'un hikayesini anlatan eşi Vasfiye Zalgut, "Bize zulmedenlerden ebediyete kadar davacıyım" dedi.

Amed'de (Diyarbakır) İHD ve kayıp yakınları da eylemlerinin 121'inci haftasında 3 Haziran 1994 yılında Riha'da (Urfa) kaybedilen Mustafa Saygı'nın kaybedilme öyküsü anlatıldı.
http://www.ozgur-gundem.com/?haberID=12994&haberBaslik=Kay%C4%B1p%20yak%C4%B1nlar%C4%B1%20\%27O\%27%20valinin%20pe%C5%9Finde&action=haber_detay&module=nuce
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder