17 Haziran 2011 Cuma

Devlet Tolga Baykal’ın akıbetini ortaya çıkaramadı

ANF
08:34 / 17 Haziran 2011
ANKARA - Yedi yıl önce kaybolan Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini araştıran Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 9 Şubat 2011’de başlattığı incelemelere ait nihai raporu yayınladı. Prof. Dr. Zafer Üskül, Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın imzasını taşıyan rapor 4 ay süren araştırmalar sonucu hazırlandı. Raporu hazırlayan alt komisyon üyeleri . Tolga’nın son görüldüğü Demirköy, İğneada, Limanköy, Beğendik köyü ve Bulgaristan sınırında incelemeler yaparak bilgiler aldı.

Raporda, Tolga’nın tatil için gittiği İğneada’da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmadığı iddia edilerek şu ifadeler kullanıldı: “Tolga Baykal Ceylan’ın İğneada Beğendik köyü yakınlarında durdurularak kimlik sorgusunun yapıldığı ve aranan şahıslardan olmadığı anlaşıldığından hakkında bir işlem yapılmadığı, güvenlik güçlerince gözaltına/gözlem altına alınmadığı, dolayısıyla gözaltında kaybedilmesi gibi bir olgunun şu aşamada olduğunu söylemek mümkün değildir. Komisyonumuzca, Tolga Baykal Ceylan’ın sürekli yurt dışına çıkmak istemesini dile getirmesi, sınıra çok yakın olan Beğendik ve Limanköy’de keşif olarak tabir edilebilecek eylemlerde bulunması, Bulgaristan’ı ve sınırı sorması, verileri değerlendirildiğinde Bulgaristan’a geçme isteği olduğu ancak bu isteğini gerçekleştirip gerçekleştirmediği şimdilik kaydıyla ortaya koyulamadığı için kaybının ve akıbetinin ne olduğuna tam olarak ulaşılamamıştır. Bu aşamada normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır.”

Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Baykal “Komisyon araştırmaları boyunca beni bu sürece müdahil etmedi, sadece 1 saat dinledi beni, şahitlerimi dinlemedi. Çelişkilerin üstüne gidilmedi. Hükümet bu konuda samimiyse önce kendi dönemini ve ayıbını temizlemeli, gerekirse Başbakanla bir görüşme daha yapmak istiyorum” diye konuştu.

ANF NEWS AGENCY

1 yorum:

  1. HÜKÜMET OĞLUMUN AKIBETİNİ KAMUOYU İLE PAYLAŞMADI.OĞLUM BU HÜKÜMET ZAMANINDA KAYBEDİLDİ. GÜYA BİR ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU. ANCAK SONUÇ GÖSTERDİ Kİ BU KOMİSYON BİR GÖZBOYAMA AMACIYLA KURULDU. ÇÜNKÜ SON YILLARDA GÖZALTINDA KAYIPLARIN BULUNMASI İÇİN ANNELERİN VE STK'LARIN YAPTIĞI EYLEMLERDE KAYBEDİLEN TOLGA BAYKAL CEYLAN'IN ADI SIK SIK BASINDA YER ALIYORDU. BU HÜKÜMETİ ÇOK RAHATSIZ EDİCİYDİ. ÇÜNKÜ TOLGA KENDİ DÖNEMLERİNDE KAYBEDİLMİŞTİ. TOLGA'NIN KAYBEDİLMESİ MGK NIN MİSYONERLİK FAALİYETLERİNE KARŞI YIKICI ÖNLEMLER ALDIĞI YILLARA DENK GELMESİ TESADÜF DEĞİLDİ ELBETTE. TOLGA HRİSTİYANDI VE HÜKÜMET İÇİNDEKİ FANATİKLER TOLGA'YI TAKİP EDİYORLARDI. İĞNEADA'YA TUZAKLA ÇEKİLDİ. ORADA KAYBEDİLİŞİ DE TESADÜF DEĞİLDİ. PLANLANMIŞTI. 12 - 13 AĞUSTOS 2004 TA TÜRK JANDARMASI BULGAR POLİSİNİ NEDEN ARADI? 2004 MART AYINDA BULGARLARIN ELİNE BİR MEKTUP GEÇER. BU MEKTUP TOLGA BAYKAL CEYLAN İMZALIYDI. KİM GÖNDERMİŞTİ VE TÜRK JANDARMASINA NEDEN İADE EDİLDİ? MART 2004 TARİHİNDEN KAYBEDİLDİĞİ TARİHE KADAR TOLGA BAYKAL CEYLAN GÜVENLİK GÜÇLERİNCE TAKİP EDİLDİ. VE KAYBEDİLDİ. HÜKÜMET OĞLUMUN AKIBETİNİ AÇIKLAMAK ŞÖYLE DURSUN ÖRTBASI PEKİŞTİRMEK İÇİN BU KOMİSYONU KURDU. ÇÜNKÜ BENİ VE BASINI SUSTURMAK İSTİYORDU. TOLGA BAYKAL CEYLAN'IN KAYBEDİLİŞİNİ İNKAR ETMEK GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMİYOR. GERÇEK GÜN GİBİ ORTADA. ANCAK ÜLKEDEKİ ADALET SİSTEMİ GERÇEĞİ ARAMIYOR,SORUŞTURMUYOR. KOMİSYON RAPORUYLA SAVCILIK BELGELERİ ARASINDA YIĞINLA ÇELİŞKİ VAR. ÇELİŞKİLERDEN BİR ÖRNEK; KOMİSYON BAŞKANI ZAFER ÜSKÜL RAPORDAN ŞÖYLE BİR AÇIKLAMA YAPTI." KAYIĞIN KAYBOLDUĞU YERDE BOĞUŞMA İZİNE RASLANMAMIŞTIR" BUNU İDDİA ETMESİNİN AMACIYSA KAMUOYUNDA OĞLUMUN KAYIĞA BİNİP BULGARİSTAN'A GEÇTİĞİ ALGISINI YARATMAKTI. OYSA Kİ OĞLUMUN KAYBEDİLDİĞİ GÜNDEN 6 GÜN SONRA 16 AĞUSTOSTA BİR ŞAHSIN KAYIĞININ KAYBOLDUĞUNU İDDİA EDEREK İĞNEADA KARAKOLUNA BAŞVURMASI SONUCU OLAY YERİ İNCELEMESİNDE TUTULAN TUTANAKTA KAYIĞIN SAHİLDEN 6-7 METRE UZAKLIKTA VE İÇERİDE BİR AĞACA BAĞLI OLDUĞU VE HERHANGİ BİR SÜRÜKLEME İZİNE RASTLANILMADIĞI YAZIYORDU. ZAFER ÜSKÜL TUTANAKTA YAZILI OLAN BU İBAREYİ "BOĞUŞMA İZİNE RASTLANILMAMIŞTIR"'A ÇEVİREREK ÖRTBASA YÖNELİK OLARAK YALAN BEYAN VERMEK SURETİYLE KAMUOYUNU YANILTMAYA ÇALIŞTI. EĞER BU KAYIĞA BİNDİYSE DENİZE KADAR OMUZUNDA TAŞIYAMAYACAĞINA GÖRE KAYIĞA NASIL BİNDİ. O GÜNLERDE JANDARMANIN İDDİASI DA OĞLUMUN KAYIĞA BİNİP GİTTİĞİ ŞEKLİNDEYDİ. O BÖLGEYİ VE KIYILARI HİÇ BİLMEYEN OĞLUMUN BİR KAYIKLA BULGARİSTAN'A GEÇMESİ BU KADAR KOLAY OLABİLİR Mİ? DAHASI FARZEDELİM GEÇTİ OĞLUMUN BENİ ARAMAMASI MÜMKÜNMÜ?
    YUKARIDA ANLATTIĞIM ÖRNEKTE OLDUĞU GİBİ YIĞINLA ÇELİŞKİ VE YALANLARLA DOLU BİR RAPOR, GÖSTERİYOR Kİ, OĞLUM KENDİ HÜKÜMETLERİNCE KAYBEDİLDİĞİ İÇİN MEDYADA SIK SIK YER ALMASI ONLARI RAHATSIZ ETTİ VE BİR ÖRTBAS KOMİSYONU KURMAK SURETİYLE ÖRTBASI PEKİŞTİRMEK İSTEDİLER. AMA BİLSİNLER Kİ HİÇ BİR GERÇEK İLELEBET GİZLİ KALAMAZ. BİR GÜN MUTLAKA TOLGA BAYKAL CEYLAN'IN AKIBETİ ORTAYA ÇIKACAK. BİR GÜN MUTLAKA İÇLERİNDEN VİCDANLI BİR SES ÇIKACAK VE KONUŞACAK. VE BİR GÜN MUTLAKA OĞLUMUN HESABI ONLARDAN SORULACAK. İNSAN KAYBEDİCİLER BİR İNSAN OLAMAZ DİYORUM VE BİTİRİYORUM.

    YanıtlaSil