7 Nisan 2012 Cumartesi

Cumartesi Anneleri: Darbenin tüm sorumluları yargılanmalı
ANF
15:09 / 07 Nisan 2012

İSTANBUL - Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı'nda 367. oturma eylemini gerçekleştirdi. Kaybedilen Talat Türkoğlu’nun dosyasını açıklayan anneler, 12 Eylül davasına dikkat çekerek, sadece iki generalin yargılanmasının yetmediğini, tüm sorumluların gerçek anlamda yargılanması gerektiğini söyledi.

Cumartesi Anneleri, kayıp yakınlarının bulunması ve faillerin yargılanması talebiyle 367. kez " Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failleri belli kayıplar nerede" pankartıyla kayıpları simgeleyen karanfiller ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Anneler, 1996'da gözaltında katledilen Talat Türkoğlu'nun akıbetini sordu.

‘YARGILAMA GÖSTERMELİKTİR’

Eylemde söz alan, 1980’de gözaltında işkenceyle öldürülen Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbay, “Bu coğrafyanın anaları mücadelecidir, hesap sorandır" dedi. Anneler adına 12 Eylül davasında müdahillik başvurusunda bulunduklarını belirten Kırbayır, “Ama orada sadece iki generali göstermelik olarak yargılıyorlar. 12 Eylül'ün tüm sorumlularıyla birlikte 'işkence yoktur' diyen doktoru, soruşturma açmayan savcısı, valisi, dönemin bakanları yargılanmadığı sürece; faili meçhullerin, kayıpların sorumluları açığa çıkarılıp gerçek anlamda yargılanmadığı süreci, buz bu 12 Eylül yargılamasına yargılamama demeyeceğiz" diye konuştu.

1981'de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, sadece Evren'in ve Şahinkaya'nın yargılanmasının yetersiz olduğunu iktidarın kendisinden eminse tüm 12 Eylül döneminde yer alanları yargılaması gerektiğini vurguladı. Yedigöl, "Failler yargılansın ki 85 yaşındaki annemin vicdanı rahat olsun. Geçmişle yüzleşmelidir devlet yüzleşsin ki demokrasi gelsin, adalet gelsin" dedi.

‘SORUMLULARIN YARGILANMASI İÇİN 90 YAŞINA GELMELERİ Mİ GEREKİYOR?’

Ardından bugünkü eylemde dosyası açıklanan 1 Nisan 1996’da Edirne’de gözaltında kaybedilen Talat Türkoğlu’nun yakını Müsibe Türkoğlu konuştu. Türkoğlu, "Talat’ın annesinin gözleri açık gitti. O, oğlunun en azından mezarını bulana kadar umutla yaşadı, ama olmadı. Katillerin, sorumluların yargılanması için 90 yaşına gelmeleri mi beklenecek" diye sordu. 12 Eylül davasının bir fırsat olduğunu söyleyen Türkoğlu, "Bu dava yüreklerimizdeki yangını sona erdirmelidir" dedi

Talat Türkoğlu'nun avukatı Gülizar Tuncer de, Talat Türkoğlu'nun devrimci olduğunu ve bu nedenle kaybedildiğini anlattı.

‘BU MU SİZİN 12 EYLÜLLE HESAPLAŞMANIZ’

Bugünkü oturma eyleminde kayıp yakınları adına basın açıklamasını okuyan sanatçı Nur Sürer, Berfo Kırbayır, Fatma Morsümbül, Elmas Eren, Zeycan Yedigöl, Cevriye Altunbaş, Zeynep Güney'in 12 Eylül'de kaybedilen oğullarını bu meydanda aradıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

"12 Eylül'ü yargılıyoruz diyen Başbakan'a soruyoruz, Berfo Anayı dinlediniz talimatınızla TBMM'de kurulan komisyonla Cemil Kırbayır'ın devlet işkencesiyle öldürüldüğü ortaya çıktı, aradan bir yıl geçti, Cemil'in hala mezarı yok, failleri hala yargı önüne çıkarılmadı. Böylemi hesaplaşıyorsunuz 12 Eylülle? Veysel Güney'in idam edildikten sonra cenazesi ailesine 31 yıldır verilmedi. Bunun on yılı sizin iktidarınız, böyle mi hesaplaşıyorsunuz 12 Eylülle? Siyasetçiler, akademisyenler, öğrenciler, sendikacılar, gazeteciler, çocuklarla dolu cezaevleri. Cezaevlerinde çocuklar tecavüze maruz kalıyor. Yayın politikasını beğenmediğiniz gazeteleri kapatıyorsunuz, Eylem yapanlara gazla copla müdahale ediyorsunuz. Savaş uçakları katledilen evlatlarımız için 'adalet' talebimize devletin güvenliği açısından ifşa edilmemesi gereken damgalı cevaplar veriyorsunuz. Zulüm politikalarınıza itiraz eden herkes terörist sayılarak ağır cezalar alıyor bu mu sizin 12 Eylülle hesaplaşmanız?"

TALAT TÜRKOĞLU’NUN KAYBEDİLİŞ HİKAYESİ ANLATILDI

Nur Sürer, Talat Türkoğlu'nun faillerinin de tüm delillere rağmen bulunmadığını, JİTEM itirafçısı Kasım Açık'ın tüm detaylarıyla anlatmasına rağmen mezar yerinin bulunmadığını belirtti. Sürer, "Eşi Hasene ve annesi Ziyneti Türkoğlu'na, başvurduğu tüm idari ve adli kurumun cevabı aynıydı: Talat Türkoğlu isimli şahıs, herhangi bir nedenle gözaltına alınmamıştır oldu. 10 Eylül 1997'de JİTEM mensubu itirafçı Kasım Açık, Gebze Cezaevi'nde el yazısıyla yazdığı itirafta Talat'ın kendisi gibi JİTEM' de çalışan Murat Demir ve Murat İpek tarafından öldürüldüğünü ve verilen görev gereği onu Meriç Nehri'ne attıklarını krokileriyle açıkladı" dedi. Sürer, 2007 yılında AİHM, yerel makamların, Türkoğlu'nun kaybolmasına ilişkin şartlara yönelik yeterli bir soruşturma yapmadığı için Türkiye'yi mahkum ettiğini hatırlattı.

‘BÖBÜRLENMEYİN, 12 EYLÜL’ÜN ZİHNİYETİNDENSİNİZ’

Adalet Bakanı Ergin'e "AİHM'deki dava sonuçlanalı 5 yıl oldu, Talat Türkoğlu soruşturmasını iç hukukta yeniden, etkin bir şekilde başlatmak için ne bekliyorsunuz? Anneleri ile görüşmeye zaman bulamadığınız kayıplar için, hukuku işletmeye de mi zamanınız yok?" sorularını yönelten Sürer, "12 Eylül'ü yargılıyor olmakla böbürlenmeyin, siz 12 Eylül'ü farklı şekillerde ama aynı zihniyetle sürdürenlersiniz. Gözaltında kayıpların sorumluları teşhir etmemek ve evrensel insan hakları hukuku normlarına uygun yargılamamak gözaltında kaybetme sucunun devamındır" diye konuştu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder