17 Mart 2012 Cumartesi

Kayıp yakınlarından Newroz'un yasaklanmasına sert tepki
ANF
13:26 / 17 Mart 2012

Amed - İHD ve Kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi Diyarbakır ve Batman'da devam etti. İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Diyarbakır Raci Bilici, Newroz'un yasaklanmasına tepki göstererek, Newroz bayramını ruhuna uygun bir şekilde kutlayacaklarını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eylemi 162'nci haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. Eyleme İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı.

Faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ve kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici Newroz kutlamalarına Valilikler tarafından izin verilmemesini protesto ederek, "90'lı yıllara geri mi dönüyoruz" şeklinde sordu. Geçmişte yaşanan kötü olaylardan ders çıkartılmadığını, bu yasakçı zihniyetin ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade eden Bilici, "Kawalardan bugüne yasaklamalar oldu, ancak Kürt halkı kendi varlığını, kültürünü koruyarak, bedeller ödeyerek bugünlere geldi. Türkiye'nin insan haklarına, özgürlüklere, demokrasiye ihtiyacı var. Gelin Newroz'u barışa gitmek için bir başlangıç olarak kabul edelim. Hiçbir şey için geç değildir" dedi.

YASAKÇI ZİHNİYET TEHLİKELİ BİR ZİHNİYETTİR

Yasakların gerçekçi gerekçelerinin olmadığını, Newroz'un sadece bir gün değil, 1 hafta, bir ay boyunca kutlandığını ifade eden Raci Bilici, "Tüm Kürtler ve ezilen halklar bu bayramı ruhuna uygun kutlamak istiyor. Yasakçı zihniyet tehlikeli bir zihniyettir. Bunu en iyi hükümetin bilmesi gerekir. Bu gelişmelerden kaygılıyız" diye konuştu. Başbakan'a seslenen Bilici, "Gelin birlikte Diyarbakır'da kutlayalım Newroz'u. Barış için birlikte mesaj verelim. Bundan başka çare yoktur" dedi.

MEHMET YILDIZ’IN KAYBEDİLİŞ HİKAYESİ ANLATILDI

Bilici'nin ardından İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 22 Temmuz 1994 Kulp'ta kaybedilen Mehmet Yıldız'ın akıbetini sordu. Yıldız'ın Mersin'de çalıştığı sırada ailesini ziyaret etmek için Diyarbakır'a geldiğini ifade eden Perinçek, o esnada gözaltına alındığını ve 3 gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakıldığını söyledi. Yaşanan olaydan 45 gün sonra Yıldız'ın kardeşi Kemal Yıldız'ın çalıştığı kahveye giden sivil polislerin kimlik kontrolü sırasında Mehmet Yıldız'ı sorduğunu ifade eden Perinçek, "Daha önceden gözaltına alınan Mehmet giysilerini bir çantaya koyup evden ayrıldı. Diyarbakır'dan Kulp İlçesi'ne giderken askerlerin yolda yaptıkları kimlik kontrolü sırasında Mehmet Yıldız ve onunla birlikte Mehmet Aktar gözaltına alındı. Aktar, korucu olan akrabalarının devreye girmesiyle serbest bırakıldı. Yıldız'ın ailesi resmi girişimlerden sonuç alamadı ve Yıldız'dan bir daha haber alınamadı" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakika oturma eylemi yaparak eylemlerine son verdi.

BATMAN

Batman'da İHD ve kayıp yakınları tarafından her hafta Gülistan Caddesi'nde yapılan "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi bu hafta da devam etti. Eyleme İHD yöneticileri ve kayıp yakınlarının yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ile BDP PM Üyesi Osman Ergin ile Belediye Başkan yardımcıları Hamza Ayiş, Mustafa Tuğyıldız katıldı. İHD MYK üyesi ve Batman Şube Yöneticisi Nihat Ekinci, "İHD'ye yapılan başvurular ve yaptığımız incelemeler sonucunda tespit ettiğimiz hak ihlallerini her fırsatta devletin ilgili birimlerine bildirmemize rağmen, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere devlet kurumları adeta bu sorunlar karşısında kulaklarını tıkayarak, yaşanan ihlallere göz yummaktadır. Meclis Alt Komisyonu tarafından yapılan incelemenin bir an önce rapor halinde sunulmasını istiyoruz. 162 değil 5 bin haftada olsa burada kayıpların akıbetini soracağız taki kamuoyu ve kayıp yakınları tatmin oluncaya kadar. Ve eylemimizden en ufak bir geri adım atma söz konusu olmayacaktır. Cezaevleri bizim en önemli hassasiyetimizdir, cezaevlerindeki eylemler de hassas bir noktaya doğru ilerlemektedir. Yetkililerin gerekli önlemleri en kısa sürede almasını istiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından yapılan 5 dakikalık oturma eylemi ile açıklama son buldu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder