17 Mart 2012 Cumartesi

Cumartesi Anneleri: Aksu'yu vazgeçilmez kılan nedir?
ANF
12:52 / 17 Mart 2012

İstanbul - Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, Cumartesi eyleminin 364. haftasında Galatasaray'da bir araya geldi. 21 yıldır kayıp olan Yusuf Erişti'nin akıbetini soran Cumartesi Anneleri, newroz mitinginin yasaklanmasına tepki gösterdi.

30 yaşındaki Yusuf Erişti, 14 Mart 1991 tarihinde Belgradkapı'da İstanbul Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından gözaltına alındı. Gayrettepe'deki sorgusunda onu görenler, "Size hiçbir şey söylemeyeceğim" diyen sesini duydu. Bir tanık, "Yusuf Erişti'ye yoğun işkence yapıldı. Onu en son 17 Mart'ta koma halinde hücresinden götürülürken gördüm. Bir daha da görmedim" dedi.

Bugünkü eylemde Yusuf Erişti dosyasını açıklayan İHD Kayıplara Karşı Komisyon, Erişti'nin kaybedildiği dönemde İçişleri Bakanın’ın Abdülkadir Aksu olduğunu hatırlattı. Aksu ile ilgili olarak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Aksu, üniversite öğrencisi genç emniyette işkence ile öldürüldüğünde 'kendi kendini öldürmüştür', devletin güvenlik güçleri Yeşilyurt köylülerine bok yedirdiğinde 'olacak o kadar' İçişleri Bakanı'dır."

Birinci AKP hükümetinde Aksu'nun içişleri bakanı olduğu hatırlatılan açıklamada, "Aksu, halen AKP'nin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekilidir." denildi.

Açıklamada Başbakan Erdoğan'a, "Aksu'yu sizin için vazgeçilmez kılan nedir?" diye soruldu.

Yusuf Erişti'nin kardeşi Zehra Eryılmaz, kardeşinden 21 yıldır haber alamadıklarını belirterek, "Babam artık hasta, yıllardır oğlundan haber bekliyor. Başbakan'a sesleniyorum, artık abimin akıbetini açıklayın" diye belirtti.

Eyleme katılan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, cumartesi eylemine katılım çağrısı yaptı. Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl Cumartesi anneleri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Kışanak, "Bir yıldır ne oldu? Başbakan'a sesleniyoruz, kayıpları siyaset malzemesi yapmayın. Gelin mecliste komisyon kuralım" dedi.

Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, Roboski katliamı nedeniyle Uludere’ye giden Emine Erdoğan'ın sözlerini hatırlattı, "Bizimle dalga geçiyorlar. Bu iş ağlayarak çözülmez, adalet ile çözülür" diye konuştu.

Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak da Newroz kutlamalarının yasaklanmasına tepki göstererek, "Bu kararı sorgulamak gerek, devletin halkın taleplerine ve sorunlarına yaklaşımını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder