13 Aralık 2010 Pazartesi

ICAD 6. Kurultayı başladı

ICAD 6. Kurultayı başladı PDF Yazdır e-Posta
LONDRA (10.12.2010)- Dünyanın değişik ülkelerinde gözaltında kaybedilenlerin yakınları Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Komitesi (ICAD)’ın düzenlediği 6. kurultay için Londra’da buluştu. Kayıpların bulunması ve kaybedenlerden hesap sorulması için seslerini ve yüreklerini birleştiren kayıp yakınları, 6. Kurultay aracılığıyla çığlıklarını dünyaya duyurmak istiyorlar. Dilleri, kültürleri, inançları, dünya görüşleri farklıda olsa da, gözaltında kayıplar olgusu duyguları ortaklaştırdı.

Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Komitesi (ICAD)’nin 6.Kurultayı Londra'da başladı, 9 Aralık günü başlayan kurultay 12 Aralık’ta sona erecek. Dört gün sürecek olan kurultaya, Kayıp yakınları konuşacak, “Savaş ve Kayıplar”, “Ulusal Hareket ve Gözaltında Kayıplar”, “İnsan hakları ihlallerine ve gözaltında kayıplara karşı mücadele” konularını işlenecek ve çalışma grupları kurularak, mücadele biçimleri yönünde karar alınacak, düşünceler ortaklaştırılacak.

Arjantin’de, Almanya’da, İrlanda’da, Bask-İspanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, Meksika, Fas, Marako, Nepal, Norveç, İskoçya, İsviçre, İspanya, Filistin, Irak, Srilanka’da Tamiler, Türkiye ve Kuzey Kürdistan, Hindastan-Maniplu’de, delegelerinin yanı sıra İngiltere'de yaşayan; Şili, Baluç, Flipin ve Tamil temsilcileri delege olarak kurultaya katıldılar.

Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya, Kaybedenler Kaybedecek”, “Gözaltında kayıplara son”, “Kayıpları unutma, unutturma” ve gözaltında kaybedilenlerin listesinin olduğu pankartların asıldığı salonda, dünyanın değişik ülkelerinde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve ‘hesap sorun’ bakışları altında kurultay başladı.

Toplam, 26 ülkede delegelerin katıldığı kurultaya, Liber Pueblo-Arjantin, Rote Hilfe e.V. Kızıl Yardım Gazetesi-Belçika, Mültecilerin ve Göçmenlerin Hakları İçin Kervan-Almanya, Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Berlin Enternasyonal Dostluk ve Dayanışma Derneği, ICAD Uluslararası Büro, İngiltere-Almanya-Belçika-İsviçre-Hollanda, Sinn Fein Poblachtach, Bask İnsan Hakları Gözlem Evi, Brüksel Mahkemesi Yürütme Kurulu Üyesi ve SOS Irak Koordinatörü, BRussels Tribunal, Kızıl Yardım Belçika, Proleter Dayanışma Derneği (APS)-İtalya, İşkence Magdurlarına Destek Kollektifi-Meksika, H.I.J.O.S Mexico, İnsan Hakları Derneği–Fas, Uluslararası Dayanışma Komitesi-Nepal, Sosyalist Kadınlar Birliği-SKB-Avrupa, Eski Politik Tutsaklar Komitesi-Şili, Uluslararası Bağlantı-Mapuche, Kızıl Parti-Norveç, Latin Amerika Koordinasyonu, Dayanışma Komitesi (CSP )-Kolombiya, İngiltere Toplumu- Etiyopya, Savaşa Hayır Koalisyonu Hartneck Komitesi-İngiltere, Kayıpları için Uluslararası Ses (IVBMP)-Baluch, Baluch Sesi Gazetesi, İnsan Hakları İçin Kampanya- Filipinlerde, Toplumların Kriminalize Edilmesine Karşı Kampanya (CAMPACC-UK), Kürt Federasyonu (FED-BİR)-Kürt Kültür Merkezi- Barış Meclisi- İngiltere, Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER)-İngiltere, Ermeni Toplumu- İngiltere, Tamil Forumu (BTF)- Britanya,Barış ve Adalet İçin Kadınlar-Irak, Halkların Uluslararası Mücadele Ligi (ILPS)- İngiltere, Özgür Tutsaklarla Dayanışma Komitesi-Avrupa, Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon)-Avrupa, Bağımsız ve Birleşik İçin Kadın Dayanışması-Irak, Güney Asya Dayanışma Grubu, Edinburg Göçmen Aileler Birliği (EGA-BİR)-İskocya, Irak Komünist Partisi – Halkin Birligi, İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT)-Fransa, Zürih Eğitim ve Kültür Merkezi-İsviçre, Latin Amerika Koordinasyonu-İngiltere, Kayıp yakınları-Flipin, Uluslararası Sosyalist Afrika-İngiltere, Güney Asya Dayanışma Grubu-İngiltere, Kurtuluş Cephesi-Kaşmir-Pakistan, Yeni Demokrasi Marksist Leninist Parti- İnsan Hakları ile Dayanışma-Srilanka kurumları kurultaya destek verdi.

Kurultaya, Hasan Ocak’ın annesi, Emine Ocak, Abisi Hüseyin Ocak ve Kardeşi Aysel Ocak, Hüseyin Toraman’ın annesi Hatice Toraman, Maksut Tepelinin eşi, Şehriban Erdoğan Tepeli. İHD Genel Merkez Yöneticisi Gülseren Yoleri, ICAD Türkiye Seksiyonu Temsilcisi Ayşe Yılmaz da hazır bulundular.

Kürt Toplum Merkezin’de açılışı yapılan 6. Kurultay, delegelerin tanıtımı ile başladı. Değişik ülkelerde kurultaya katılan delegeler, duygu ve düşüncelerini ifade ederek ortaklaştırdılar. Hüzünlü anların yaşandığı kurultayda, kaybedenlerden hesap sorulacağı 6. kez ilan edildi. Egemen sistemin, emekçileri ve muhalif güçleri, sosyalist, komünist ve devrimcileri susturmak için, gözaltında kaybetmeleri yoğunlaştırdığı belirtilerek, gözaltında kayıplara karşı mücadelenin zorunluluğu ve önemine değinildi. ICAD gibi kurumların gözaltında kayıplar mücadelesindeki rolünün önemi hatırlatıldı. 6. Kurultayı düzenleyen ICAD’a teşekkür edildi.

Kurultayın ikinci günü: Saat, 9.30’da Woodgreen’de yapılacak basın açıklaması ile kurultayın duyurusu yapılacak. Saat, 10.45’de “Kayıp yakınları konuşuyor”, saat, 14.00’de, “Savaşlar ve Kayıplar” olgusu işlenecek. Saat, 16.30’da, “Ulusal Hareketler ve Gözaltında Kayıplar” konusu ele alınacak. Akşam ise kültürel programlar düzenlenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder