21 Ağustos 2010 Cumartesi

6. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı Aralık 2010'da Londra´da


6. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı
Aralık 2010'da Londra´da
6. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı, 9-12 Aralık 2010 tarihinde “Savaşlar, Ulusal Hareketler ve Gözaltında Kayıplar” başlığıyla Londra'da toplanacak. İşgaller ve ulusal kurtuluş hareketlerinin sorunları Kurultayın gündemi olacak.
Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD), 9-12 Aralık 2010 tarihlerinde İngiltere'nin başkenti Londra´da gerçekleştireceği 6. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı’na hazırlanıyor. Kurultayda savaş ve işgallerde ve ulusal kurtuluş hareketlerine yönelik saldırılar sırasında insan hakları ihlalleri ve kayıplar politikası masaya yatırılacak. Daha önce 27-30 Mayıs tarihleri arasında yapılması planlanan Kurultay, 13-14 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Konsey toplantısı tarafından, uluslararası delegelerin katılım sorunları nedeniyle, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin yayınlanma tarihi olan 10 Aralığı da içine alacak şekilde, 9-12 Aralık tarihine ertelendi.
Savaşlar ve kayıplar
Bilindiği gibi, emperyalistler savaş ve işgal politikaların bir parçası olarak gözaltında kayıp politikasını da uygulamaktadır. ICAD, şimdi Irak ve Afganistan işgali nedeniyle gerçekleştirilen kayıpları gündeme getirerek emperyalist savaş ve işgallere karşı mücadeleyi büyütmenin bir aracı olmak istiyor.  “Savaşlar ve kayıplar” başlığı altında, emperyalist devletlerin kayıp politikası, insan hakları ihlalleri, bu ihlallerde emperyalist kurumların kullanımı, paramiliter güçlerin kullanımı, iç savaşın kullanımı, işgalci güçlerin direk saldırıları, OHAL ve ambargo vb. araçların kullanımı araştırma konusu olacak.
Ulusal hareketlerin sorunları gündemde
2009 yılında on binlerce Tamillinin katledilmesiyle sonuçlanan Sri Lanka devletinin saldırganlığı, bir kere daha ulusal kurtuluş hareketlerinin sorunlarına dikkat çekilmesini getirdi. Ulusal kurtuluş hareketlerine yönelik saldırganlık sırasında kitlesel kayıpların yaşanması gerçeği, ulusal kurtuluş hareketlerinin sorunlarını uluslar arası düzeyde ele almayı ve bu bakımdan ulusal hareketlere karşı uluslar arası dayanışmanın geliştirilmesini amaçlayan ICAD, kayıplar kurultayı ile bu görevini yerine getirmek istiyor. Bu nedenle “Ulusal hareketler ve kayıplar” başlığı altında, Tamil ulusal hareketi, Kürt ulusal hareketi, Filistin ulusal hareketi, Latin Amerika yerli hareketi, Hindistan'daki yerli hareketler, Bask hareketi, İrlanda, Oroma, Baluciler, Batı Sahara, Berberiler gibi ulusal hareketlerini sorunlarına dikkate çekilmek isteniyor.
Kayıplara karşı mücadele çizgisi
ICAD, “Kayıplar politikasına ve insan hakları ihlallerine karşı mücadele” başlığı ile burjuva liberal insan hakları hareketleriyle olan farkları ortaya koyarak günümüzdeki insan hakları mücadelesinin ana çizgilerini belirginleştirmek istiyor. Bu nedenle bu başlık altında, kayıplar politikası ve insan hakları ihlallerinin yönü, mücadele çizgisi olarak kayıp ve insan hakları ihlallerini durdurmak görevi ile kayıp ve insan hakları ihlallerinin hesabıni sorma mücadelesi, mücadele örgütlerinin biçimleri ve mücadeledeki dayanışma ihtiyaçlarını ele almak istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder