'Git babanı hangi devlet almışsa ona sor…'
ANF
Özel / 10:04 / 08 Mart 2011 Kürt coğrafyasında birçok sivili kaybederek katleden ve 90’lı yıllardan bu yana çok tartışılmasına rağmen halen görevde olan Bolu Dağ Komando Tugayı ile bir dosya daha AİHM’e gidiyor. AİHM’e gidecek olan dosyanın hikayesi ise Kürt coğrafyasında kayıpların adresinin hatta katledenlerin künyelerinin bilinmesine rağmen halen nasıl devlet tarafından koruma altına alındığına da ışık tutuyor.
Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Akçayurt köyü Muhtarı Mehmet Gürkan’ın köyleri 1993 yılında Türk ordu güçleri tarafından ‘PKK’ye yardım ve yataklık ediyor’ denilerek boşaltıldı ve yakıldı. Muhtar Mehmet Gürkan ve ailesi ise Adana’ya göç ettiler. Ancak, Mehmet Gürkan 1994 yılında resmi işler için köye geri döndü. Topçular Jandarma Karakolu’na bağlı askerler Gürkan’ın köye geldiğini öğrenince hemen gözaltına aldılar. Daha sonra ise aynı bölgede operasyon yapan Bolu Dağ Komando Tugayı’na teslim edildi.
Gürkan son olarak köye yakın bir yerde bulunan Damlatepe Mezrası mevkiinde çobanlar ve bazı köylüler tarafından helikoptere bindirilirken görüldü. O günden sonra ise Gürkan’dan bir daha haber alınamadı. O dönem Bolu Tugayı kimi gözaltına almışsa ya bir daha izini rastlanmamıştı yada bir çukurda cenazesi bulunmuştu.
GÜRKAN’IN HANGİ ‘DEVLET’ ALDI?
Oğlu Hikmet Gürkan ise köye gelerek babasını gözaltına alan Topçular Jandarma Karakolu giederek babasının ‘nerede’ olduğunu sormak istedi. Fakat, karakol komutanı tarafından "Git babanı hangi devlet almışsa ona sor" yanıtını verdi.
Daha sonrasını ise Gürkan şöyle anlatıyor: ‘’Babamı götüren Topçular Jandarma Karakoluna gidip komutanlardan babamı sordum. Ordaki rütbeliler bana 'Git babanı hangi devlet almışsa ona sor' yanıtını verdiler. Bende buna karşılık rutbelilere bende bir TC vatandaşı olarak soruyorum sizlere, bu ülkede kaç devlet var dediğimde beni karakoldan kovdular. Bana 'Git bir daha gelme buralara’ dediler” dedi.
Oğul Gürkan bölgedeki savaş atmosferi ve kendisininde kaybedilme ihtimaline karşı çaresizlik içinde geri döndü ancak arayışları hiç bir zaman bitmedi.
TANIKLAR YILLAR SONRA KONUŞTU...
Gürkan olayını gören ve tanıklık edenler 90’lı yılların ‘vahşet’ olarak adlandırılan atmosferinden korkarak konuşmadılar. Yıllar sonra yani 2001 yılında bildiklerini ve gördüklerini anlattılar. Görgü tanıkları Fehmi, Abdullah ve Hayriye Demir, Mehmet Gürkan'ı Bolu Komando Tuğayı askerleri tarafından helikoptere bindirildiğini gördüklerin uzaklaştıktan sonra ise Gürkan olduğunu sandıkları bir kişiyi aşağıya attıklarını ifade ettiler. Bunun üzerine Gürkan ailesi harekete geçerek hem karakol hakkında hem de Bolu Tugayı hakkında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcılğı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak aradan 10 yıl geçesine rağmen ne açılan soruşturmada bir adım ileri gidildi ne de bir sonuç çıktı.
‘AİHM’E GİDECEĞİZ’
Mehmet Gürkan'ın oğlu Hikmet Gürkan, Başbakan'a ve İçişleri Bakanlığı'na dilekçe ile başvruarak, babasının akıbetini sordu. Dilekçesinde, olayı ve yaşadıkları hukuksal süreci ayrıntıları ile anlatan Hikmet Gürkan, "Şu ana kadar görgü tanıklarına rağmen bir sonuç alamadık. Ben o dönemde görev yapan Topçular Jandarma Karakolu Komutanı ve Bolu Komando Tugayı askerlerinin başında bulunan komutanlardan şikayetçiyim. Babama ne yapıldığını araştırılık öğrenilmesini istiyorum" diye yazdı.
Ancak, oradan da ne bir sonuç ne de bir yazı geldi. Oğul Gürkan, yaşananlara isyan ederken, şunları söyledi: “Bu kişiler babamı alıp götürdüklerinden beri, aile içindeki huzursuzluk yok olmuştur. Babamın yaşayıp yaşamadığını 15 yıl sonra öğrendim. Babam hakında yıllardır dava açıyoruz, dilekçeler yazıyoruz fakat hiçbir şekilde sonuç alamıyoruz. Hep boynumuz bükük kalıyor. Artık babamın katillerin bulunmasını istiyoruz." Adalet aradığını ancak İçişleri Bakanlığı’nın bile bugüne kadar bir soruşturma yürütmediğine dikkat çeken Gürkan, olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.
ANF NEWS AGENCY
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder